Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ποιοί φοιτητές δικαιούνται φέτος δωρεάν σίτιση

Αλλάζουν  φέτος  οι  προϋποθέσεις  για  την  δωρεάν  σίτιση  των  φοιτητών
Αναλυτικότερα απαιτούνται τα  εξής:

Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ προκειμένου για οικογένεια με μόνο ένα τέκνο Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά τρεις (3.000) χιλιάδες ευρώ εφόσον ο αδερφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών. Εάν περισσότεροι του ενός αδερφοί υπάγονται σε αυτή την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά τρεις (3.000) χιλιάδες ευρώ για καθέναν από αυτούς
Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά       πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000) για κάθε ανήλικο τέκνο)
Άγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ
Οι φοιτητές δικαιούχοι δωρεάν σίτισης - εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις - είναι οι:
•Οι ενεργοί φοιτητές των ΑΕΙ της ημεδαπής α΄, β΄& γ΄ κύκλου σπουδών σύμφωνα με άρθρο 2 ν. 4009/20011 (εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.)
•Οι εγγεγραμμένοι ως φιλοξενούμενοι φοιτητές σε ΑΕΙ της ημεδαπής οι οποίοι προέρχονται από ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας όπως ορίζονται (άρθρο 36, παρ. 2 (α) & (β) του ν. 4009/2011) (άνευ προϋποθέσεων)
•Οι φοιτητές που μετακινούνται προσωρινά από το ένα ΑΕΙ σε άλλο της ημεδαπής σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος Προέλευσης       (άρθρο 36, παρ. 2 (ε) του ν. 4009/2011)
•Οι αλλοδαποί υπότροφοι του   Υπ .Π .Π .Α που πραγματοποιούν προπτυχιακές σπουδές σε ΑΕΙ της ημεδαπής (άνευ προϋποθέσεων)
Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα : Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των γονέων του και των ανήλικων αδερφών του από κάθε πηγή.

Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή
Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10% όταν οι δικαιούχοι κατοικούν μόνιμα στο Δήμο που έχει την έδρα    της η Λέσχη ή το ίδρυμα ένα σε αυτό δεν λειτουργεί λέσχη.
Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος δεν αποτελεί κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στον φοιτητή, όταν, ο ίδιος, ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας εκ των γονέων του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγος του/της εάν είναι έγγαμος εισπράττει επίδομα ανεργίας (*Περίπτωση ανεργίας).
Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος φοιτητής ή/και οι γονείς του ή ο/η σύζυγός του/της, εφόσον αυτός είναι έγγαμος, δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης
Στις περιπτώσεις που η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό (άρθρο 63 ν.4009/2011) δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες τότε προτεραιότητα δίδεται στους φοιτητές που ανήκουν στις παρακάτω αναφερόμενες κατηγορίες:
α.Φοιτητές που είναι πολύτεκνοι κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75) και τέκνα αυτών. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν.34.54/2006 (Α΄75)
β.Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του γονέα ή του τέκνου πολυμελούς οικογένειας με 3 ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα.
γ.Φοιτητές με αδερφό ή αδερφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 4009/2011 εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανωτάτη Σχολή παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.ΣΠΑΙ.ΤΕ) καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.
δ.Απορφανισθέντες φοιτητές από τον ένα ή και τους δύο γονείς, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους
ε.Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα νη αναγνωρισθέν τέκνο, το οποίο ή τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους
στ.Φοιτητές με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία άνω του 67%.
η.Οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156)
ζ.Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου θύματος τρομοκρατίας, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990(Α΄120) και δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
•Αίτηση (διανέμεται από την Γραμματεία Τμήματος)
•Δύο (2) φωτογραφίες του φοιτητή (τύπου διαβατηρίου)
•Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
•Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φοιτητή θεωρημένο για τη γνησιότητά του από Δημόσια Αρχή
•Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.
•Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (Α 75) του ενδιαφερόμενου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας του, αλλά θα γίνεται και ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών. (διανέμεται από τη Γραμματεία)
•Βεβαίωση του οικείου Ιδρύματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του/της αδερφού/ής στην περίπτωση που εμπίπτει στη περιγραφόμενη στην παράγραφο (ΜΟΝΟ για περιπτώσεις 1, C - φοιτητές με αδερφό/ή ενεργό φοιτητή)
•Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου φοιτητή το τελευταίο οικονομικό έτος , εάν εμπίπτει στις κατηγορίες φοιτητών 1,2,3 Σε περίπτωση που δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή       φορολογική δήλωση του τελευταίου       οικονομικού έτους.
•Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας, από το υποκατάστημα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στα Μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ίδιος, ο γονέας, ο γονέας του ή ο/η σύζυγός του, εάν εμπίπτει στην προβλεπόμενη παράγραφο (βλ. περίπτωση ανεργίας*)
Επιπλέον δικαιολογητικά που ζητούνται από το Τμήμα:
1.Για εκκαθαριστικά και δηλώσεις της Εφορίας που έχουν εκδοθεί στο όνομα της μητέρας προσκομίζεται ανάλογο δικαιολογητικό (ληξιαρχική πράξη θανάτου του πατέρα ή διαζευκτήριο, όπου αναφέρεται η επιμέλεια των παιδιών).
2.Σε περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί από την αρμόδια Εφορία το εκκαθαριστικό έτους 2012 ο φοιτητής υποχρεούται να προσκομίσει στην Γραμματεία την φορολογική δήλωση που έχει καταθέσει στην ΔΟΥ και μια υπεύθυνη δήλωση του γονέα όπου θα αναγράφει τα εξής: «Δεν έχω παραλάβει ακόμη το εκκαθαριστικό σημείωμα του οικ. έτους 2012. Θα το καταθέσω στην Γραμματεία του Τμήματος μόλις το παραλάβω από την ΔΟΥ. Όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στην Ε1 είναι αληθή και ακριβή».

Κατάθεση απαιτούμενων δικαιολογητικών: από 1 εως 12 Οκτωβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog