Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Γιάννης Γιαννόπουλος: Η παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς

Με έκπληξη διαβάσαμε σε blog της Μεγαλόπολης την επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Αναστόπουλου, όψιμου αγρότη και ροδοπαραγωγού, για δήθεν κωλυσιεργία στην εκτέλεση αρδευτικού έργου στην περιοχή της Τριποταμιάς και της Καπελίτσας. Με την επιστολή του ο κ. Αναστόπουλος προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, αφού από τη μιά αναφέρει ότι τα υλικά ήταν ημικατεστραμένα, από την άλλη αναφέρει ότι λείπουν διακόσια μέτρα σωλήνες για να αρδευτούν χιλιάδες(!) στρέμματα. Αγνοεί ότι υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες και θεωρεί ως μόνη αναπτυξιακή προσπάθεια αυτήν της εταιρίας του. Αποκαλύπτει δήθεν σκευωρίες και δίνει πολιτικές διαστάσεις μερικές μέρες πριν ολοκληρωθεί το έργο, που αφορά την άρδευση όλων των καλλιεργειών που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην περιοχή και όχι μόνο τις ροδιές.

Η έκπληξή μας ήταν ακόμα μεγαλύτερη, επειδή η τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε με τον κ. Αναστόπουλο ήταν πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010, όταν μας καλούσε από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για να μας πείσει να αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας και να στηρίξουμε τον εκλεκτό του κόμματος, κ. Παρασκευόπουλο, ιδρυτή της εταιρίας ΑΛΦΕΙΟΣ-ΡΟΔΙ ΑΕ. Εφόσον λοιπόν ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η "πρωτοβουλία πολιτών" έδωσε πολιτική στήριξη στις εκλογές με βάση τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, άρα και η τωρινή "διαμαρτυρία" μάλλον αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση και καθοδήγηση όσων εντάχθηκαν στην επιχειρηματική πρωτοβουλία του κυρίου Παρασκευόπουλου και του κυρίου Αναστόπουλου και προδικάζει ότι η τυχόν αποτυχία τους θα οφείλεται σε δήθεν αδιαφορία των πολιτικών τους αντιπάλων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την διαπλοκή πολιτικής και επιχειρήσεων και δέν βάλαμε υποψηφιότητα για να κάνουμε "μπίζνες", αλλά για να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα υποστηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη της περιοχής. Στα πλαίσια αυτά υποβάλαμε τέσσερα αρδευτικά έργα στο πρόγραμμα "Μπαλτατζής", τα οποία όμως η παράταξη του κ. Παρασκευόπουλου τα θεώρησε σπατάλη και δέν τα ψήφισε. Ακόμα και αυτό το ίδιο το αρδευτικό έργο στον κάμπο της Τριποταμιάς και της Καπελίτσας, που εντάχθηκε μαζί με άλλα έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 μετά από αίτημα των τοπικών εκπροσώπων και παραγωγών της περιοχής, η παράταξη του κ. Παρασκευόπουλου δέν το ψήφισε! Η αντιπολίτευση λοιπόν μόνο στα λόγια είναι υπέρ των επενδύσεων στην πρωτογενή παραγωγή και μάλιστα προβάλλουν την επιχείρησή τους ως "μή κρατικοδίαιτη".

Στην πραγματικότητα εκπρόσωποι του Δ.Σ. της εταιρίας επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Γιαννακούρα και του ζήτησαν να υλοποιήσει αρδευτικό έργο ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στην περιοχή της Τριποταμιάς για την στήριξη της επιχείρησής τους και προχώρησαν στην προμήθεια και το φύτεμα των δενδρυλλίων σε διάφορες περιοχές, άλλες αρδευόμενες και άλλες όχι, "παρακάμπτοντας" τον Δήμο, τον οποίον δέν κάλεσαν, ούτε ενημέρωσαν. Εκ των υστέρων αποκαλύπτεται ότι αυτή η τακτική είχε πολιτική σκοπιμότητα προπαγανδίζοντας στους εταίρους τους ότι η δημοτική αρχή δέν μπορεί να είναι συνεργάτης, αλλά είναι και δήθεν "υπονομευτής".
Τα αρδευτικά δίκτυα, όπως και η τακτική συντήρηση των αγροτικών δρόμων, είναι αρμοδιότητα του Δήμου, που τα έχει συμπεριλάβει στο Επιχειρησιακό του Σχέδιο και τα υλοποιεί εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους, κυρίως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα έργα αυτά αφορούν όλες τις καλλιέργειες της Γορτυνίας, και τις παραδοσιακές και τις νέες. Ο κ. Αναστόπουλος άς ενδιαφερθεί γιατί τόσα χρόνια δέν έγιναν οι απαραίτητες υποδομές για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, που υποβαθμίζει χαρακτηρίζοντας την ροδοπαραγωγή ως τη "μοναδική αναπτυξιακή προσπάθεια", άς μήν κρίνει "εξ' ιδίων τα αλλότρια" και άς αναλάβει τις δικές του ευθύνες απέναντι στους εταίρους του. Γιατί υγιής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα δέν είναι να φυτεύεις χιλιάδες δενδρύλλια και να ζητάς από το κράτος να σου τα ποτίσει. Και η πολιτική, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση δέν είναι η επιχειρηματική σύμπραξη για να ωφεληθεί η κάθε "πρωτοβουλία πολιτών". Τα ζήσαμε και με την κατάργηση παραδοσιακών καλλιεργειών στο βωμό των επιδοτήσεων και με την διαπλοκή της πολιτικής και των οικονομικών συμφερόντων. Οφείλουμε έμπρακτα να μήν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να χαράξουμε διαφορετική πορεία.

Η Γορτυνία έχει την δική της αναπτυξιακή ταυτότητα, με τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και στην πρωτογενή παραγωγή παραδοσιακών και νέων αγροτικών προϊόντων, και στην τυποποίηση και πιστοποίησή τους, αλλά και στον τριτογενή τομέα με το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον, την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της. Εχει τις δυνατότητες για αειφόρο ανάπτυξη, με την συνέργεια όλων των τομέων της παραγωγής και την δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, που θα προσθέτουν αξία χωρίς να καταργούν τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες. Στηρίζουμε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να εξετάζουμε τί ψήφισαν, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο την συνολική ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος των πολιτών της, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.


Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Δήμαρχος Γορτυνίας
10/5/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog