Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ – ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

Παρουσιάστηκε σήμερα το Σχέδιο Αναδιάρθρω​σης και Αποκρατικο​ποίησης της ΔΕΗ. Δυστυχώς όλα όσα ακούγαμε κατά καιρούς έρχονται να γίνουν πραγματικότητα και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε να μιλάμε για ακόμα ένα ξεπούλημα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όπως δείχνουν τα πράγματα τίποτα δεν είναι σίγουρο και υπάρχει περίπτωση να τεθεί και πάλι θέμα πουλήματος μιας η περισσότερων μονάδων στην Μεγαλόπολη και ενδεχομένως ακόμα και του Ορυχείου!

Mε τον τρόπο που γίνεται η περιγραφή των φάσεων δημιουργίας μιας νέας ΔΕΗ και με όσα μαθαίνουμε από την Ευρώπη για πιθανή διαφωνία της Κομισιόν με την μορφή που ξέραμε για την μικρή ΔΕΗ , όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τέλη Ιουνίου αναμένεται να υπάρχουν πιο ξεκάθαρα πράγματα και θα περιμένουμε να δούμε αν αλλάξει πάλι η λίστα με τις μονάδες που θα πουληθούν. Σημαντικό ότι πλέον αναφέρεται και η πώληση μονάδας αερίου!

Διαβάστε παρακάτω πως ξεκινάει το σχέδιο….

Εισαγωγή
Ο σχεδιασμός της κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις προοπτικές της χώρας, είναι απολύτως απαραίτητος για την οικονομική ανάπτυξη. Στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και αποδοτικότητας των ενεργειακών αγορών, ιδιαίτερα της αγοράς ηλεκτρισμού. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση που υιοθετείται προστατεύει τους καταναλωτές και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ελαφρύνει τους φορολογούμενους και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται παρακάτω αφορούν ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ»), με στόχο την προετοιμασία της Εταιρείας για αποκρατικοποίηση και ταυτόχρονα τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τρείς βασικές ενότητες:

1.     Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ.
2.     Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.
3.     Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Η πραγματοποίηση των παραπάνω, συνιστά περίπλοκη διαδικασία σε εταιρικό, νομικό, λογιστικό, φορολογικό και κανονιστικό/ρυθμιστικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Δημοκρατία, όπου απαιτηθεί, θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Η εφαρμογή του σχεδίου, άλλωστε, θα γίνει σύμφωνα με τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες πρακτικές.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το έγγραφο!

Σχέδιο Αναδιάρθρω​σης και Αποκρατικο​ποίησης της ΔΕΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog