Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η "κατάρα της Μεγαλόπολης" ξεκινά να παίρνει σάρκα και οστά!! ακούει κανείς::::

Αυτό  που  διαβάζετε  το  πήραμε  σαν  σχόλιο  σε  προηγούμενη  ανάρτησή  μας.
Παρακαλούμε  διαβάστε  το  με  προσοχή!!!!
-----------------------------------------------------------------------------------



Ήταν μια μεγάλη κατολίσθηση αυτή που συνέβη στο ΛΚΜ που προξένησε ζημιά, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Δεν συμβαίνει τίποτε αν δεν γίνουν παραβάσεις. Αν δεν γίνουν υπερβάσεις. Το ίδιο και με τα ατυχήματα που κατά καιρούς έχουν συμβεί και έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Χάριν συντομίας χρόνου και οικονομίας παραβιάζονται βασικοί κανόνες ασφάλειας και φθάνουμε στις ζημιές και στα θανατηφόρα ατυχήματα.

Δεν υπάρχει καμία «κατάρα της ΔΕΗ». Υπάρχει κατάφορη παραβίαση βασικών κανόνων και αρχών που σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη ανταλλακτικών, των ελλιπών συντηρήσεων, την ελλειμματική επιστημονική παρακολούθηση φθίνουμε στο χειρότερο...
Όλα τα ρήγματα του λιγνιτωρυχείου είναι γνωστά, χαρτογραφημένα και παρακολουθούνται. Επίσης όλα τα πρανή του ορυχείου παρακολουθούνται και μετρούνται οι μικρομετακινήσεις των με ειδικά όργανα.

Η συγκεκριμένη κατολίσθηση ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και το γνώριζαν όλοι, γιατί γίνονταν σοβαρές παραλείψεις, παραβλέψεις και υπερβάσεις. Π.χ. Μη απαλλοτρίωση κτηματικών εκτάσεων και του Χωριού Τριπόταμος. Μη μετακίνηση του χωριού Τριπόταμος. Μη μετακίνηση των υπερκειμένων μαζών για αποφόρτιση της τομής. Μη τήρηση των κλίσεων των πρανών όπως ορίζουν οι μεταλλευτικοί κανόνες με θρησκευτική ευλάβεια. Μετακίνηση μαζών από το πόδι των πρανών. Βέβαια αυτή η κατάσταση έχει βάθος τριετίας και πλέον και δεν θα μπορούσε να άμεσα να γίνει τίποτε όταν διαπιστώσουμε από τις μετρήσεις ότι τα πρανή καταρρέουν.

Η επιστημονική παρακολούθηση, που αναφέρεσθε, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, μάλλον ήταν ελλιπής και επιδερμική. Αν υπήρχε σοβαρή επιστημονική κάλυψη θα έπρεπε να έχει γίνει η σχετική προειδοποίηση στη διεύθυνση ώστε να γίνουν έγκαιρα τροποποιήσεις στο πρόγραμμα εξόρυξης και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να παρθούν για να αποτραπεί η κατολίσθηση. Γιατί δεν έγινε;

Τώρα «κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα», αφού κατόπιν εορτής ήρθαν διάφοροι προφεσόροι με ντοκτορά, τίτλους και μεταπτυχιακά να αποφανθούν, γιατί έπεσε το ορυχείο. Κάτι που μπορεί να δει κι ένας πρωτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου, όπως ένας πρωτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να προβλέψει την κατολίσθηση.

Το ότι δεν υπήρξαν θύματα δεν οφείλεται στην «καλή τύχη» αλλά στο γεγονός ότι οι μικρομετγακινήσεις που μετρήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν απαγορευτικές και έδειχναν ότι η κατολίσθηση είχε ήδη ξεκινήσει. Έτσι δεν επετράπη να πάει στα μηχανήματα της συγκεκριμένης τομής η τελευταία βάρδια. Δεν υπάρχει επομένως τύχη ή ατυχία, ούτε ατυχής συγκυρία. Υπάρχει κακός προγραμματισμός χρόνων. Μελέτες στο πόδι και όπως βολεύει την παραγωγή λιγνίτη και όχι την ασφάλεια των ανθρώπινων ζωών και των εγκαταστάσεων.

Είναι γνωστή η διάθεση των κυβερνόντων και της Τρόικα να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ και ένας τρόπος να την ξεπουλήσουν μπιρπαρά είναι να την απαξιώσουν, όπως έγινε με την Ολυμπιακή και με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη ΔΕΗ ΑΕ. Την απαξιώνουν συστηματικά για να την ξεπουλήσουν. Δεν ξέρω αν αυτό που συνέβη στο ΛΚΜ ήταν στημένο και εντάσσεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς. ‘Όπως και να έχει με δικαιολογία αυτό το γεγονός είναι ευκολότερο να κλείσουν το ορυχείο Μεγαλόπολης ή να το δώσουν βορά στους εργολάβους που καραδοκούν και τα τελευταία χρόνια οργιάζουν στο χώρο και θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων, (επιμήκυνση του ωραρίου χωρίς αποδοχές, ανασφάλιστη εργασία, εξευτελιστικό μεροκάματο) αλλά και της τοπικής κοινωνίας, γιατί ο λιγνίτης ανήκει στο λαό και όχι στους εργολάβους. Μάλιστα με αυτή την κατολίσθηση οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργολάβοι που ήδη κλήθηκαν να «προσφέρουν τις υπηρεσίες τους»…

Οι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, από την πολιτική των μνημονίων. Η κατολίσθηση μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να εφαρμόσουν τα άνομα όνειρά τους και να ρίξουν τον κόσμο στην ανεργία.
Φυσικά υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αποδοθούν, αφού όλοι γνώριζαν και περίμεναν χωρίς να κάνουν τίποτα… Θα αποδοθούν; Εγώ λέω πως όχι!!!

Υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες των τοπικών αρχόντων που βλέπουν τη ΔΕΗ σαν το φορέα επανεκλογής τους. Έτσι με κολεγιές εξυπηρέτησης που κάνουν με διάφορους κύκλους ξεπουλάνε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας για να διασφαλίσουν το θώκο. Από την άλλη μεριά η τοπική κοινωνία έχοντας τεράστια ευθύνη, κοιμάται. Κανένας δεν αντιδρά. Τα σωματεία του χώρου διαβρωμένα από τον κομματισμό και τον ωφελιμισμό του κάθε συνδικαλιστή, δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε πλέον.

Έτσι μετά από τέτοια γεγονότα (που προφανώς δεν θα σταματήσουν εδώ) το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης οδεύει για κλείσιμο. Αν σε αυτό βάλλουμε και την 5η μονάδα που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μπαίνει σε λειτουργία, τότε η τύχη του είναι βεβαία. Ήδη μελετάται το κλείσιμο της 3ης μονάδας. (είπες κάτι δήμαρχε για την τηλεθέρμανση;) την τροφοδοσία της 4ης μονάδας είναι προφανές ότι μπορεί πλέον να την αναλάβει ένας εργολάβος και ο εξοπλισμός του ΛΚΜ να μεταφερθεί στην Κοζάνη (Εκεί που ήδη έχουν μεταφερθεί ήδη δυο εκσκαφείς). Οι δε εργαζόμενοι θα πάρουν την άγουσα για το σπίτι τους ή στην καλύτερη περίπτωση, σε άλλα λιγνιτικα κέντρα.

Στη Μεγαλόπολη θα μείνει το σεληνιακό τοπίο, η ανεργία και η απαξίωση. Σύντομα θα μετατραπεί σε Μαντούδι. Και σαν έρθουν τα σκουπίδια, για τα οποία όλοι λένε πως έρχονται στην περιοχή) και ο ΧΔΒΑ που ήδη μεθοδεύεται αυτές τις μέρες σε υψιλά κλιμάκια από την ΕΕ και όλα αυτά που όλα τα χρόνια φωνάζουμε ότι έχουν προγραμματίσει να μας φέρουν, στον ορίζοντα προβάλλει το χειρότερο σενάριο που μπορεί να υπάρξει. Η Μεγαλόπολη θα γίνει η Χαβούζα της Ελλάδας.


Εδώ μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να μιλάμε για την Κατάρα της Μεγαλόπολης….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog