Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

SENSOR Project: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου στην Ελλάδα


Ο  Δρ. Ευάγγελος Μπέλλος,  μίλησε  σήμερα  στον  ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ  FM,
στην  "ΕΚΠΟΜΠΗ"  με  την  Γεωργία  Δημητρακοπούλου
αναλύοντας  το  πρόγραμμα   
για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
που  εξελίσσεται  και  στην  Πελοπόννησο.




Σήμερα, η Ομάδα και το όχημα του SENSOR διερχόμενοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρέθηκαν στην πόλη της Τρίπολης, όπου συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη  Αρκαδίας κ.  Β.  Γιαννακούρα, ο οποίος χαιρέτισε την εκστρατεία και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια προώθησης λύσεων για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Ο Δρ. Ευάγγελος Μπέλλος, Project Coordinator, δήλωσε σχετικά:
 «Με τη σημαντική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της 10ετίας για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών. Ο συντονισμός του έργου SENSOR αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για εμάς.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη εμπεριστατωμένων σχεδίων και η προώθηση στοχευμένων και υλοποιήσιμων δράσεων για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών από τροχαία ατυχήματα.
 Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιαννακούρα,  που με το κύρος και την ευαισθησία του μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια».



Το έργο South East Neighbourhood SafeRoutes (SENSOR) έχει ως στόχο τη συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού φορέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχετικών με την οδική ασφάλεια (λέσχες αυτοκινήτου, πανεπιστήμια και δημόσιες αρχές) για τη μέτρηση και αποτύπωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη» - SEE Programme) και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στην κατηγορία του. Το ευρύτερο σχήμα συνεργασίας περιλαμβάνει 14 χώρες και θα επιθεωρήσει μέχρι 15.000 km οδών υψηλής προτεραιότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Το έργο, υλοποιείται από 8 εταίρους, καθοδηγούμενους από το Συντονιστή Εταίρο, Make Roads Hellas και 16 ακόμα φορείς υποστήριξης (π.χ. FIA Foundation, iRAP, Υπουργεία χωρών της Ν.Α. Ευρώπης κ.τ.λ.) που συνεισφέρουν για τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου οφέλους.

SENSOR Brochure









Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου South East Neighbourhood SafeRoutes (SENSOR), συντονιστής του οποίου είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Make Roads Safe Hellas, ξεκίνησε στην Ελλάδα η επιθεώρηση και αξιολόγηση 3.600 km του Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου σε 10 Περιφέρειες της χώρας. Η αξιολόγηση γίνεται με την εφαρμογή της διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας RAP, η οποία έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως για την ανάλυση πλέον των 650.000 Km οδών.

Κατά την επιθεώρηση η Μake Roads Safe Hellas με ειδικά εξοπλισμένο όχημα συλλέγει πληροφορίες από το οδικό δίκτυο σε αποστάσεις βήματος 100 μέτρων. Οι πληροφορίες αυτές θα αναλυθούν στη συνέχεια σε εργαστήριο και με βάση ένα πολύ-παραγοντικό σύστημα θα διαπιστωθεί η επικινδυνότητα του δρόμου και θα απονεμηθούν Αστέρια Επίδοσης (Star Rating). Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η αντικειμενική σύγκριση της επικινδυνότητας των οδών, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια οι Εταίροι του έργου SENSOR θα καταστρώσουν τα πλέον αποδοτικά σχέδια επενδύσεων τα οποία θα παρουσιάσουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τράπεζες Επενδύσεων) προκειμένου να προωθηθούν χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας που θα μεγιστοποιούν το όφελος σε σχέση δαπανώμενο κόστος.

1 σχόλιο:

  1. Η συγκεκριμένη δράση δείχνει να είναι πολύ σημαντική. Αλλά αν κάποιος καθίσει και σκεφτεί μερικά πράγματα κάτι δεν πάει καλά.
    1. Μια μικρή εταιρία από τα Χανιά ξόδεψε ένα σχετικά μεγάλο ποσό για να προμηθευτεί εξοπλισμό πολύ εξειδικευμένο για να μετράει τους δρόμους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αντικείμενο μόνο σε τέτοια ειδικά έργα.
    Αυτά λοιπόν τα ειδικά έργα δεν θα τα κάνει δώσει ποτέ κάποιος ιδιώτης αλλά τουλάχιστον μια χώρα και κατά κύριο λόγο η Ευρώπη.
    Οπότε η εταιρία φτιάχτηκε και έπεσαν τόσα χρήματα για να παίρνουν επιδοτούμενα έργα!!!
    Δηλαδή μιλάμε για μια εταιρία που αποκλειστικά τρέφεται από επιδοτήσεις χωρών η της Ευρώπης!!!
    Αυτό τώρα πως να το σχολιάσει κανείς?/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog