Τηλ. 27910-21031, mail: megalopolifm@gmail.com, fb: Megalopoli Radiostation, Twitter / Google+: Megalopoli FM
Τρίτη 6 Μαΐου 2014
Πέτρος Τατούλης «Η νίκη μας στις 18 Μαΐου θα είναι νίκη πρώτα για την Πελοπόννησο και μετά για την χώρα γιατί θα επισφραγίσει το νέο μοντέλο που εμείς φέραμε πριν από τέσσερα χρόνια»
«Η νίκη μας στις 18 Μαΐου θα είναι νίκη πρώτα για την Πελοπόννησο και μετά για την χώρα γιατί θα επισφραγίσει το νέο μοντέλο που εμείς φέραμε πριν από τέσσερα χρόνια» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πολιτική ομιλία του σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Divani Caravel στην Αθήνα τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 και πρόσθεσε ότι «Το μοντέλο της Νέας Πελοποννήσου είναι αυτό που άφησε πίσω του τα κομματικά χαρακώματα και απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει στόχους ακόμη και μέσα στην βαθύτερη κρίση».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζιούφας, ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργος Βερνίκος, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τη σημερινή μάχη «μια μάχη βαθύτατα πολιτική, όχι ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιους άλλους. Αλλά μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον που έχουμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε και το παρελθόν που επιχειρεί να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο. Μια μάχη ανάμεσα στην ειλικρίνεια, την ισότιμη σχέση, την αποτελεσματικότητα και το ρεαλιστικό όραμα που εμείς επιβάλαμε απέναντι στον παλαιοκομματισμό που επιδιώκει με παλιά φθαρμένα υλικά χωρίς φαντασία και πρόταση απλά να κερδίσει εξουσία. Μια μάχη ανάμεσα στον λαϊκισμό του τίποτα και τη δημιουργικότητα του συγκροτημένου μας σχεδίου. Αυτήν τη μάχη, ο τόπος, οι πολίτες, εσείς, εμείς, όλοι εμείς μαζί πρέπει να την κερδίσουμε. Να την κερδίσουμε μαχητικά. Και ηχηρά. Προκειμένου το μήνυμα που θα απλωθεί σε όλη την χώρα από την Πελοπόννησο να διαμηνύσει ότι οι παλιές εποχές έχουν πια οριστικά τελειώσει».
Το διακύβευμα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου είναι ξεκάθαρο: «μπορούμε να δημιουργήσουμε, μέσα σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας και παγκοσμιοποίησης, τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά το εισόδημα του κάθε πολίτη; Μπορούμε να δώσουμε προοπτική εργασίας στους νέους μας;» και έθεσε το ερώτημα «Βγαίνουμε από την κρίση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: κάποιοι τόποι θα προηγηθούν. Η Πελοπόννησος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας».
«Οι εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν το κρισιμότερο σημείο καμπής για την σύγχρονη ιστορία της χώρας» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο:
Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω;
Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες;
Συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια ισχυρή τοπική οικονομία που θα επιτρέψει στους νέους μας να μείνουν στον τόπο τους ή επανερχόμαστε στην πολιτική των αστοχιών, των αποσπασματικών ενεργειών και του μηδενικού αποτελέσματος;
Κρατάμε την Πελοπόννησο χρωματισμένη με τα δικά της μοναδικά χρώματα ή την προσφέρουμε λάφυρο σε κάποιους που θέλουν να κομίσουν δώρα σε νέους πολιτικούς αρχηγούς ή άλλους πολιτικά αγνώμονες και ιδεολογικά ασύντακτους που θέλουν μεγαλώνοντας να γίνουν κι αυτοί μια κάποια .....κομματική συνιστώσα;»
Αναφερόμενος στο μέλλον της Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αυτό πρέπει να στηριχτεί σε «έναν σχεδιασμό που θα είναι άρρηκτα συνδεμένος με επιχειρησιακό σχέδιο και ξεκάθαρη στόχευση. Μιας εξωστρεφούς πελοποννησιακής οικονομίας, που συνδυάζει τον τουρισμό, με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα και με τις υψηλού επιπέδου υποδομές».
«Η ψευδαίσθηση ισότητας που βιώσαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα μιας σκόπιμης πολιτικής. Μιας πολιτικής που εφαρμόστηκε με την φορολογική ανευθυνότητα των κυβερνήσεων και την πελατειακή νοοτροπία ανάπτυξης ενός υδροκέφαλου, αντικοινωνικού και αναποτελεσματικού κράτους. Τακτικές που έφθειραν βαθιά την κοινωνία, διάβρωσαν τους πυλώνες που στηρίζουν την αστική δημοκρατία και διέλυσαν την παραγωγική μας βάση. Το διακύβευμα δεν μπορεί να αποτυπώνει την επιθυμία κάποιων αποτυχημένων πολιτικών να βάλουν χέρι στην νομή της εξουσίας και να μας γυρίσουν στο χθες».
Υπεραμυνόμενος του θεσμού της Περιφερειακής διακυβέρνησης ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι:
Η Περιφερειακή διακυβέρνηση σηματοδοτεί την μετάβαση από την εποχή της αντιπαλότητας και των αντιφάσεων στον πολιτικό πολιτισμό της διαφάνειας, της εντιμότητας και των συνθέσεων.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση αποτελεί το πολιτικό ανάχωμα στον Ευρωσκεπτικισμό της οπισθοδρομικής αριστεροδεξιάς που ταλαντεύεται ποιον δρόμο να διαλέξει, κι ας είναι δρόμος στο άγνωστο με βάρκα μια απέλπιδα ελπίδα.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που με μεγαλύτερη ευελιξία και σε διαρκή επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί πολιτικές και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα χάνονταν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του κεντρικού κράτους.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση συνθέτει την ισχυρή Ελλάδα των Περιφερειών και προσφέρει την πολιτική πλατφόρμα της συνοχής που έχει ανάγκη ο τόπος μας, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός και να πετύχει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, απασχόληση για όλους και κοινωνική ισότητα.
Ο Πέτρος Τατούλης ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «Στις 18 Μαΐου η Πελοπόννησος θα έχει τα δικά της χρώματα. Αυτά που εμείς της δώσαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Τα χρώματα του άδολου. Του ακομμάτιστου. Του δικού μας ανιδιοτελούς πατριωτισμού. Στις 18 Μαΐου αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του. Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο» και κάλεσε όλους τους Πελοποννήσιους πολίτες σε «μια ενεργή συστράτευση, πλατύτερη από κάθε άλλη φορά. Για να στείλουμε το μήνυμα, πιο δυνατό από ποτέ. Ένα μήνυμα ενωτικό. Ένα μήνυμα υπερκομματικό. Ένα μήνυμα ανθρωπιστικό. Ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό. Η Ελλάδα ανασυντίθεται στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών και η Νέα Πελοπόννησος είναι μπροστά και σε αυτόν τον αγώνα».
Ακολουθεί αναλυτικά το σύνολο της ομιλίας του Πέτρου Τατούλη
Κυρίες και Κύριοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μου,
Φίλες και φίλοι Πελοποννήσιοι,
Αργολιδείς, Αρκάδες, Κορίνθιοι, Λάκωνες και Μεσσήνιοι,
Καλώς ήρθατε και καλώς ανταμώνουμε.
Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου που είστε εδώ σήμερα. Η παρουσία σας, η ενεργή και ηχηρή παρουσία σας, μας γεμίζει όλους με ανυποχώρητη δύναμη. Να συνεχίσουμε όσα ξεκινήσαμε. Όλα εκείνα για τα οποία πριν από τέσσερα χρόνια σας δεσμευτήκαμε. Όλα εκείνα στα οποία πετύχαμε αποτελέσματα.
Όλα εκείνα που έχουμε σχεδιάσει για το κοινό μας μέλλον. Το μέλλον όλων των Πελοποννησίων. Το μέλλον των νέων μας. Το μέλλον του αγαπημένου μας τόπου.
Φίλες και Φίλοι μου,
Η εποχή των συνθημάτων και των κενών βερμπαλισμών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο αγώνας που καλούμαστε σήμερα να δώσουμε δεν είναι ένας αγώνας απλά προεκλογικός, σαν αυτούς που είχε συνηθίσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας διαχρονικά να δίνει. Με υποσχέσεις που δεν υλοποιούνταν ποτέ. Με πελατειακές σχέσεις που αλλοτρίωσαν την ίδια την νεοελληνική δημοκρατία μας. Με κομματικά στεγανά που άθροιζαν ποσοστά και διαιρούσαν τους πολίτες σε στρατόπεδα. Η σημερινή μάχη είναι μια μάχη βαθύτατα πολιτική. Μια μάχη όχι ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιους άλλους. Αλλά μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον που έχουμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε και το παρελθόν που επιχειρεί να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο. Μια μάχη ανάμεσα στην ειλικρίνεια, την ισότιμη σχέση, την αποτελεσματικότητα και το ρεαλιστικό όραμα που εμείς επιβάλαμε απέναντι στον παλαιοκομματισμό που επιδιώκει με παλιά φθαρμένα υλικά χωρίς φαντασία και πρόταση απλά να κερδίσει εξουσία. Μια μάχη ανάμεσα στον λαϊκισμό του τίποτα και τη δημιουργικότητα του συγκροτημένου μας σχεδίου.
Αυτήν τη μάχη, ο τόπος, οι πολίτες, εσείς, εμείς, όλοι εμείς μαζί πρέπει να την κερδίσουμε. Να την κερδίσουμε μαχητικά. Και ηχηρά. Προκειμένου το μήνυμα που θα απλωθεί σε όλη την χώρα από την Πελοπόννησο να διαμηνύσει ότι οι παλιές εποχές έχουν πια οριστικά τελειώσει. Η νίκη μας στις 18 Μαΐου θα είναι νίκη πρώτα για την Πελοπόννησο και μετά για την χώρα γιατί θα επισφραγίσει το νέο μοντέλο που εμείς φέραμε πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό το μοντέλο που άφησε πίσω του τα κομματικά χαρακώματα και απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει στόχους ακόμη και μέσα στην βαθύτερη κρίση. Γιατί εμείς μπορούμε στα δύσκολα. Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα.
Οι εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν το κρισιμότερο σημείο καμπής για την σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο:
Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω;
Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες;
Συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια ισχυρή τοπική οικονομία που θα επιτρέψει στους νέους μας να μείνουν στον τόπο τους ή επανερχόμαστε στην πολιτική των αστοχιών, των αποσπασματικών ενεργειών και του μηδενικού αποτελέσματος;
Κρατάμε την Πελοπόννησο χρωματισμένη με τα δικά της μοναδικά χρώματα ή την προσφέρουμε λάφυρο σε κάποιους που θέλουν να κομίσουν δώρα σε νέους πολιτικούς αρχηγούς ή άλλους πολιτικά αγνώμονες και ιδεολογικά ασύντακτους που θέλουν μεγαλώνοντας να γίνουν κι αυτοί μια κάποια .....κομματική συνιστώσα;
Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Και αυτήν τη μάχη η Νέα Πελοπόννησος όλοι μαζί θα την κερδίσουμε στις 18 Μαίου.
Κυρίες και κύριοι,
Από την πρώτη στιγμή διατύπωσα την άποψη ότι ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας είναι η πιο μεγάλη, η τελευταία ίσως ευκαιρία ανασυγκρότησης για τον τόπο. Θεσμός απεγκλωβισμένος από τα βαρίδια που κουβαλάει η κεντρική κυβέρνηση. Θεσμός που μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του το βαρύ χρέος της οικοδόμησης μιας νέας χώρας. Θεσμός που θα διεκδικήσει να φέρει κοινωνική ισότητα και αναπτυξιακή προοπτική.
Η ψευδαίσθηση ισότητας που βιώσαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα μιας σκόπιμης πολιτικής. Μιας πολιτικής που εφαρμόστηκε με την φορολογική ανευθυνότητα των κυβερνήσεων και την πελατειακή νοοτροπία ανάπτυξης ενός υδροκέφαλου, αντικοινωνικού και αναποτελεσματικού κράτους. Τακτικές που έφθειραν βαθιά την κοινωνία, διάβρωσαν τους πυλώνες που στηρίζουν την αστική δημοκρατία και διέλυσαν την παραγωγική μας βάση.
Ο ολοκληρωτικός διχασμός που προκάλεσε η εμφύλια διαμάχη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αποσυντόνισε την κοινωνική συνοχή και δημιούργησε διαχωριστικές γραμμές. Χαρακώματα που αντί να διδάξουν, αποτέλεσαν για δεκαετίες χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όσων επεδίωξαν να εξουσιάσουν τους πολίτες και την κοινωνία κρύβοντας την δική τους ανικανότητα. Αυτή η ανικανότητα τους είναι η αιτία που απουσιάζει πια εδώ και καιρό από τον δημόσιο διάλογο, ο σαφής πολιτικός λόγος και οι καθαρές προτάσεις. Αυτή η ανικανότητα είναι και το χαρακτηριστικό εκείνων που ακόμη και σήμερα, στην σημερινή κρίση, επενδύουν στην λασπολογία και τις προσωπικές επιθέσεις πιστεύοντας ότι ως σύγχρονοι Νέρωνες προσφέροντας «άρτο και θεάματα» στους πολίτες θα τους κρατήσουν δέσμιους ταπεινών ενστίκτων και θα τους εγκλωβίσουν σε μια εικονική πραγματικότητα.
Ο περιορισμός ωστόσο της συζήτησης με καταχρηστική ρητορική και σοφιστείες αναγάγει την λάσπη σε κεντρικό πολιτικό διακύβευμα.
Ε, λοιπόν! Το διακύβευμα δεν μπορεί να αποτυπώνει την επιθυμία κάποιων αποτυχημένων πολιτικών να βάλουν χέρι στην νομή της εξουσίας και να μας γυρίσουν στο χθες.
Το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι άλλο από τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: μπορούμε να δημιουργήσουμε, μέσα σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας και παγκοσμιοποίησης, τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά το εισόδημα του κάθε πολίτη; Μπορούμε να δώσουμε προοπτική εργασίας στους νέους μας;
Μπορεί η Ελλάδα των Περιφερειών να δώσει διέξοδο σε αυτήν την γενιά της κρίσης προκειμένου να μην αναλωθούν σε έναν φαύλο κύκλο κρίσης και οι επόμενες γενιές;
Κυρίες και κύριοι,
Το 2010 στάθηκα μπροστά σας ευθυτενώς. Δεν σας έδωσα κούφιες υποσχέσεις. Ούτε σας ζήτησα λευκή επιταγή. Σας ζήτησα να εμπιστευτείτε το σχέδιό μας για τη Νέα Πελοπόννησο. Δεσμεύτηκα σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, με κοστολογημένες δράσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είχαμε από τότε προβλέψει ότι ο τόπος μας έπρεπε να σταθεί στα δικά του πόδια. Ότι χείρα βοηθείας δεν θα μας έτεινε πια κανείς. Σας είχα πει ότι εμείς είμαστε οι μεσσίες του εαυτού μας. Και ότι άλλοι μεσσίες δεν θα έρχονταν πια από τον ουρανό. Οι μεγάλοι «σωτήρες» αποδείχτηκαν ιδιοτελείς λαϊκιστές.
Εκείνοι είναι που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τα λεφτά που … «υπήρχαν», τελικώς δεν υπήρχαν, και όσα υπήρχαν, τόπο δεν έπιασαν.
Σήμερα η κρίση μας έχει διδάξει πολλά. Βγαίνουμε από την κρίση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: κάποιοι τόποι θα προηγηθούν.
Κάποιοι άλλοι θα υστερήσουν. Κάποιοι θα δυσκολευτούν πολύ.
Εμείς γνωρίζουμε καλά τα κατατόπια και έχουμε χάρτη απλωμένο μπροστά μας για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Εργαστήκαμε σκληρά. Αξιοποιήσαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των πόρων που διαχειριστήκαμε. Δημιουργήσαμε γερά θεμέλια.
Με έναν ξεκάθαρο στόχο: να φτιάξουμε τη δική μας τοπική οικονομία. Μια ισχυρή δυνατή οικονομία, τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δυνατή οικονομία, που θα δημιουργούσε δικές της συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους ανθρώπους της.
Η απορία είναι εύλογη: Μπορούμε πράγματι να το πετύχουμε αυτό;
Μπορούμε να περπατήσουμε με τα δικά μας πόδια και να φτάσουμε μακριά; Το 2010, όταν σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε και να με αναδείξετε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σας είπα: Ναι, μπορούμε. Τώρα σας το λέω με μεγαλύτερη δύναμη. Μπορούμε, γιατί ήδη το ξεκινήσαμε. Μπορούμε, γιατί έχουμε αστείρευτες δυνάμεις να συνεχίσουμε.
Μπορούμε γιατί έχουμε ξεκάθαρα μπροστά μας τους στόχους που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Μπορούμε, γιατί όσα κάναμε μέσα σε μια μόλις τριετία
δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Μπορούμε, γιατί όσα δεν κάναμε, τα έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε την επόμενη περίοδο.
Φίλες και Φίλοι μου,
Την περίοδο που οι αγελάδες ήταν ακόμη στον τόπο μας παχιές, η Πελοπόννησος παρέμενε διαχρονικά ο φτωχός συγγενής. Πόροι χάθηκαν.
Έργα έμειναν μισά, σαν φαντάσματα. Υποσχέσεις έμειναν στα συρτάρια. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της τελευταίας εικοσαετίας. Έργα που φτάνουν σε προϋπολογισμό το 1 δις ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους θα έχουν αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη. Οδικοί άξονες, λιμάνια, /δίκτυα ύδρευσης βιολογικοί καθαρισμοί υποδομές στον αγροτικό τομέα έργα αντιδιαβρωτικά στις ακτές μας αλλά και νέα σχολεία κέντρα υγείας νέες πτέρυγες σε νοσοκομεία κατασκευάζονται από άκρη σε άκρη σε όλη την περιφέρεια.
Θα έλεγε κάποιος καλόπιστα: Μα καλά, αυτά θα γίνονταν έτσι και αλλιώς. Κι όμως δεν έγιναν, φίλες και φίλοι, τα προηγούμενα χρόνια. Με δύο κοινοτικά προγράμματα (το Β’ και το Γ’ ΚΠΣ), και μάλιστα πιο «πλούσια» από το ΕΣΠΑ, η Πελοπόννησος δεν μπόρεσε να αντλήσει παρά μόνο 500 εκατομμύρια σε διάρκεια 20ετίας. Γιατί γίνονται όμως αυτά σήμερα, ενώ δεν γίνονταν τόσα χρόνια;
Γιατί απλά η αποτελεσματικότητα αποτέλεσε την κεντρική μας επιλογή.
Γιατί απλά, ακολουθήσαμε ως αρχή μας την απόλυτη διαφάνεια.
Γιατί απλά εφαρμόσαμε τεχνοκρατικά κριτήρια και στηρίξαμε τις υπηρεσίες μας, που έκαναν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες στην απαξίωση που διαχέεται στον δημόσιο τομέα.
Γιατί δεν πιστέψαμε ούτε για μια στιγμή την παλιά λογική που ήθελε να κάνουμε «έργα για τα έργα» ή «έργα για την απορρόφηση».
Το κάθε ευρώ για εμάς δεν ήταν δαπάνη, αλλά επένδυση. Και με αυτήν την στρατηγική σκέψη φέραμε το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν όταν αναλάβαμε,/ στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της χώρας.
Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε χαμένο, την στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι εθνικοί πόροι είχαν στερέψει.
Φίλες και φίλοι, συμπολίτες μου.
Η προεκλογική περίοδος άνοιξε για κάποιους νωρίς. Κάποιοι από εμάς δεν άντεξαν την πίεση και κατεβήκανε από το τρένο νωρίς, αναζητώντας απέλπιδα την δική τους προσωπική επιβίωση. Κάποιοι προχώρησαν σε δήθεν συμμαχίες, που οι περίεργοι πολιτικοί καιροί επιτρέπουν. Κάποιοι αναζητούν νέα στέγη στην δαιδαλώδη διακομματική και τυχοδιωκτική τους διαδρομή.
Όλοι αυτοί έρχονται σήμερα στον τόπο μας ως αλεξιπτωτιστές χωρίς καμία δική τους πρόταση για να μας εγκαλέσουν όχι για όσα δεν κάναμε. Αλλά για όσα κάναμε και πετύχαμε.
Είναι λαϊκιστές. Ψαρεύουν σε θολά νερά. Μα, τα νερά της Πελοποννήσου είναι διαυγή και κρυστάλλινα. Ο όψιμος λαϊκισμός, οι άναρθρες κραυγές, οι προσωπικές επιθέσεις και η λασπολογία δεν έχουν θέση στη δική μας ατζέντα. Δεν είναι πεδίο πολιτικών μαχών η Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος δίνει τη δική της μάχη και από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Οι ιδιοτέλειες, οι προσωπικοί σχεδιασμοί και τα ξένα διλήμματα ανήκουν αλλού, στην κεντρική σκηνή. Από εκεί, από την κεντρική πολιτική σκηνή, αυτοί οι κάποιοι θέλουν να φέρουν στην Πελοπόννησο καινούρια μνημόνια. Είμαι απόλυτα καθαρός. Η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανοιχτές χωματερές, πρόστιμα που θα έφταναν τα 300 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν για τους Πελοποννήσιους ένα νέο μνημόνιο. Σε αυτό το μνημόνιο αντισταθήκαμε. Αυτό το μνημόνιο ανατρέψαμε. Όχι μόνο για τον δικό μας τον τόπο.
Αλλά μπήκαμε μπροστά και για όλη τη χώρα.
Το 2010 δεσμεύτηκα ενώπιον σας, ότι η Πελοπόννησος θα γίνει περιφέρεια της Αειφορίας.
Ότι οι χωματερές θα μένανε στο θλιβερό μας παρελθόν. Ότι τα σκουπίδια που είναι πεταμένα σε ρέματα και ακτές, εμείς θα τα μετατρέπαμε σε μια νέα οικονομία. Σας είπα ότι θα δίναμε μάχη με τη μαφία των σκουπιδιών και ότι θα την κερδίζαμε.
Τρία χρόνια μετά, τα δύσκολα βήματα έχουν πια ολοκληρωθεί. Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερών αποβλήτων θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2015, την ώρα που περιφέρειες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από εμάς δεν βρίσκονται ούτε στα μισά του δρόμου που εμείς ήδη διανύσαμε. Και αυτό έγινε με απόλυτη διαφάνεια. Με συνεχή διαβούλευση με τους δημάρχους. Με ελέγχους από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα. Με ένα ιδιότυπο ΣΔΙΤ που εμείς πιλοτικά εφαρμόσαμε στην χώρα, ένα ΣΔΙΤ που συνδυάζει τους ευρωπαϊκούς πόρους με τα ιδιωτικά κεφάλαια. Με το κόστος για τον πολίτη να πέφτει σε πολλές περιπτώσεις στο μισό. Με τη χρήση των πλέον οικολογικών τεχνολογιών. Με μια επένδυση που αγγίζει τα 152 εκατομμύρια. Με εκατοντάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο έργο. Με επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται γύρω από αυτό. Με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως περιβαλλοντικά σχολεία προκειμένου τα παιδιά μας να μάθουν να προστατεύουν τον τόπο που ζουν. Με έργα που χρηματοδοτούμε με 30 εκατομμύρια ευρώ και μετατρέπουν τις χωματερές της ντροπής σε νησίδες πράσινου και αναψυχής για όλους.
Το έργο αυτό είναι ασφαλώς το έργο – σημαία αυτής της πρώτης μας τριετίας.
Όχι απλά επειδή επιλύσαμε ένα καυτό ζήτημα. Αλλά κυρίως γιατί αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, σοβαρός σχεδιασμός και τεχνοκρατική προσέγγιση μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και στα πιο δύσκολα. Και όπως είπαμε, είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα.
Κυρίες και κύριοι, πολίτες της Πελοποννήσου,
Η κρίση της χώρας δεν είναι απλώς μια κρίση δημοσιονομική. Είναι κρίση δομική. Κρίση πολυεπίπεδη. Φαίνεται πια καθαρά ότι τα οριζόντια μέτρα και οι μισές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να μας βγάλουν από το σκοτάδι του τούνελ.
Η χώρα απαιτεί άλλο μοντέλο. Μοντέλο διοίκησης που θα στηρίζεται στον ολικό, στον καθολικό σχεδιασμό.
Έναν σχεδιασμό που θα είναι άρρηκτα συνδεμένος με επιχειρησιακό σχέδιο και ξεκάθαρη στόχευση. Που θα μετρά τα αποτελέσματα της κάθε ενέργειας και θα τα συγκρίνει απολογιστικά με τους στόχους που είχαν τεθεί. Η εποχή των αποσπασματικών δράσεων και των ευκαιριακών πολιτικών ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
Υπάρχουν όμως λύσεις που θα έλθουν από τον ουρανό; Υπάρχουν μάγοι που θα μας γυρίσουν στο 2008, στην εποχή που η κρίση δεν μας είχε χτυπήσει την πόρτα; Όχι βέβαια. Είπαμε. Εμείς περπατάμε με τα δικά μας πόδια. Και πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις. Πιστεύουμε βαθιά ότι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα είναι η άνδρωση της δικής μας τοπικής οικονομίας.
Της εξωστρεφούς πελοποννησιακής οικονομίας, που συνδυάζει τον τουρισμό, με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα και με τις υψηλού επιπέδου υποδομές.
Ας θυμηθούμε μαζί. Όταν πριν από λίγο καιρό, μιλούσαν στην χώρα για δυνατή τοπική οικονομία, στο μυαλό ερχόταν η Κρήτη.
Με παράδοση που μετρά δεκαετίες. Και παγιωμένο brand name. Σήμερα αυτό αλλάζει.
Η Πελοπόννησος έχει γίνει της μόδας. Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε ισχυροί παίκτες της βρετανικής τουριστικής αγοράς, το λένε οι Σκανδιναβοί, το λένε οι Γερμανοί, το λένε οι Ρώσοι.
Εμείς λέμε ότι η «Μυθική Πελοπόννησος» έχει γίνει της Μόδας.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η Νότια Πύλη της χώρας προσελκύει ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, με τις οποίες βρισκόμαστε σε διαρκή διαπραγμάτευση, την ίδια στιγμή που το αεροδρόμιο της Τρίπολης παραχωρείται στην περιφέρεια και για πολιτική χρήση, με έμφαση στις αερομεταφορές προϊόντων και τις πτήσεις χαμηλού κόστους.
Τα λιμάνια μας ανακατασκευάζονται και είναι έτοιμα να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.
Στον αγροτικό τομέα, τα έργα υποδομής προχωρούν σταθερά και ολοκληρώνονται μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Εξωστρέφεια και υπεραξία είναι η κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Στόχος μας η τυποποίηση να αγγίξει το 20% της συνολικής παραγωγής και να στραφούμε έτσι στην ποιοτική καλλιέργεια.Το ηλεκτρονικό μας δημοπρατήριο είναι ήδη σε εξέλιξη προκειμένου να αντιπαρέλθουν οι αγρότες μας τα καρτέλ, ενώ ο σχεδιασμός μας για την αναγέννηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται μέσα στην προσεχή πενταετία να δημιουργήσει 10 κτηνοτροφικά πάρκα και 6.000 νέες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι,
Η Περιφερειακή διακυβέρνηση σηματοδοτεί την μετάβαση από την εποχή της αντιπαλότητας και των αντιφάσεων στον πολιτικό πολιτισμό της διαφάνειας, της εντιμότητας και των συνθέσεων.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση αποτελεί το πολιτικό ανάχωμα στον Ευρωσκεπτικισμό της οπισθοδρομικής αριστεροδεξιάς που ταλαντεύεται ποιον δρόμο να διαλέξει, κι ας είναι δρόμος στο άγνωστο με βάρκα μια απέλπιδα ελπίδα.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση είναι ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που με μεγαλύτερη ευελιξία και σε διαρκή επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί πολιτικές και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα χάνονταν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του κεντρικού κράτους.
Η περιφερειακή διακυβέρνηση συνθέτει την ισχυρή Ελλάδα των Περιφερειών και προσφέρει την πολιτική πλατφόρμα της συνοχής που έχει ανάγκη ο τόπος μας, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός και να πετύχει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, απασχόληση για όλους και κοινωνική ισότητα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον ίδιο τρόπο που επένδυσε την πρώτη αυτή τριετία να φτιάξει σύγχρονες υποδομές, με τον ίδιο συνεπή σχεδιασμό θα εργαστεί την επόμενη περίοδο στα κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με δικό μας γραφείο στις Βρυξέλλες που θα διεκδικεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις.
Με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου που θα δώσει ρευστότητα στην αγορά. Με τις θερμοκοιτίδες που θα φιλοξενήσουν την νεανική επιχειρηματικότητα στα πρώτα της, δειλά βήματα. Με έναν συνεκτικό σχεδιασμό κοινωνικών δομών που θα απλώσουν ομπρέλα προστασίας πάνω από τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Φίλες και φίλοι, /Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου,
Αργολιδείς, Αρκάδες, Κορίνθιοι, Λάκωνες και Μεσσήνιοι.
Μέσα στα τρία αυτά χρόνια γνωρίζω πια τους περισσότερους από εσάς με το μικρό σας όνομα. Γνωρίζω την ανησυχία σας. Τον φόβο σας για το αύριο. Τον συμμερίζομαι.
Τον νοιώθω ενίοτε κι εγώ.
Αυτόν τον φόβο, που έχει φωλιάσει στις ψυχές μας και μας στοιχειώνει τα όνειρα. Η κρίση δεν πέρασε. Καιροφυλακτεί για να έλθει δριμύτερη στο πρώτο στραβοπάτημα, στο πρώτο λάθος. Η πολιτική ρευστότητα στην χώρα δεν αφήνει περιθώρια να πάρουμε αποφάσεις ανέμελες, γιατί οι συνέπειές τους θα είναι τεράστιες.
Στις 18 Μαΐου αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.
Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο. Η δική μας παρουσία. Η δική σας δυνατή παρουσία σήμερα εδώ είναι η εγγύηση για την συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας.
Για την ανασυγκρότηση του διαλυμένου από την κρίση κοινωνικού ιστού. Για την δημιουργία της ισχυρής, της δικής μας πελοποννησιακής τοπικής οικονομίας.
Στις 18 Μαΐου σας καλώ όλους σε μια ενεργή συστράτευση, πλατύτερη από κάθε άλλη φορά. Για να στείλουμε το μήνυμα, πιο δυνατό από ποτέ.
Ένα μήνυμα ενωτικό.
Ένα μήνυμα υπερκομματικό. Ένα μήνυμα ανθρωπιστικό. Ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό. Η Ελλάδα ανασυντίθεται στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών και η Νέα Πελοπόννησος είναι μπροστά και σε αυτόν τον αγώνα.
Στις 18 Μαΐου η νίκη θα είναι για την Πελοπόννησο.
Στις 18 Μαΐου η νίκη μας θα φέρει και την νίκη της χώρας.
Στις 18 Μαΐου η Πελοπόννησος θα έχει τα δικά της χρώματα. Αυτά που εμείς της δώσαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Τα χρώματα του άδολου. Του ακομμάτιστου. Του δικού μας ανιδιοτελούς πατριωτισμού. Από αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας. Είμαστε όλοι μαζί.
Να συνεχίσουμε όσα σημαντικά ξεκινήσαμε.
Να εργαστούμε.
Να διώξουμε τον φόβο για πάντα από τις ζωές μας.
Να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά.
Να χτίσουμε αυτό που η Πελοπόννησος αξίζει.
Μαζί συνεχίζουμε για μια Νέα Πελοπόννησο
Ανεξάρτητη από εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες.
Αυτάρκη σε αγαθά και ικανούς ανθρώπους.
Ανθρωποκεντρική και Αλληλέγγυα.
Ευρωπαϊκή, Ισότιμη και Υπερήφανη.
Μαζί φτιάχνουμε μια νέα χώρα, την Ελλάδα των ισχυρών ευρωπαϊκών περιφερειών.
Μαζί οικοδομούμε τη νέα δυνατή Πελοπόννησο.
Μαζί πορευόμαστε με ρεαλιστική ελπίδα για ένα φωτεινό αύριο.
Σας ευχαριστώ πολύ, από το βάθος της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ πολύ
1 σχόλιο:
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΑΧ... ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΠΑΡΟΥΤΣΑ... ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΑΝ ΒΓΕΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή