Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Σημεία πολιτικού λόγου από τη Συνέντευξη Τύπου κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου



Α. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


1. Μετά από έξι χρόνια, για πρώτη φορά η χώρα μας κατέγραψε φέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά είχαμε μείωση της ανεργίας. Για δεύτερη χρονιά επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν σε θετική κατεύθυνση. Και την αλλαγή αυτή είναι υποχρέωσή μας να την κρατήσουμε σταθερή. Και να την ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο. Είναι χρέος μας στον Τόπο και τον κόσμο που υπέστη τόσες θυσίες.

2. Συνέπεσε στο διάστημα αυτό, η τελευταία αξιολόγηση.
Ήταν φυσικό να είναι δύσκολη γιατί είναι η τελευταία του προγράμματος. Αποδείχτηκε, όμως, πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αστάθειας, που επιμένει να προκαλεί η Αντιπολίτευση. Αναδείχθηκε έτσι και μια αμείλικτη πραγματικότητα, που κανένας πια δεν μπορεί να αγνοήσει. Ότι η Οικονομία χρειάζεται στέρεο πολιτικό έδαφος. Ότι οι κομματικές σκοπιμότητες μπορεί να κοστίζουν ακριβά. Ότι η πολιτική αβεβαιότητα επιφυλάσσει δυσμενείς συνέπειες.

3. Η Αντιπολίτευση, αντιγράφοντας πρακτικές του παρελθόντος, άρχισε να εκβιάζει την χώρα. Και άρχισε να την εκβιάζει ποδοπατώντας το Σύνταγμα. Οι συνταγματικές διατάξεις που θέλουν αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θεσπίστηκαν για να δώσουν στη μειοψηφία δικαίωμα πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Δεν είχαν σκοπό να δώσουν σε μια ισχνή μειοψηφία 121 βουλευτών το δικαίωμα να αποφασίζει για τα πιο σοβαρά ζητήματα. Δεν είχαν σκοπό την επιβολή των αποφάσεων της μειοψηφίας κόντρα στη βούληση των πολλών.

4. Είχαν συναινετικό και όχι πολωτικό πρόσημο. Απέβλεπαν στη συναίνεση και όχι το διχασμό. Παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να αγνοούν τα πάντα. Προκαλούν πολιτική αβεβαιότητα, ξέροντας πως  αυτό θα είναι κακό για τον τόπο. Ήξεραν πολύ καλά πόσο αρνητικές συνέπειες προκαλεί η στάση τους στην οικονομία, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στην πορεία του τόπου. Δεν δίστασαν όμως. Επέλεξαν το θεσμικό εκβιασμό. Επέλεξαν κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος.

5. Η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν αφήνει περιθώρια για κομματικές σκοπιμότητες. Αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα, την ανάγκη σταθερότητας. Αναδεικνύει τεράστιες ευθύνες ολόκληρου του συνόλου των πολιτικών κομμάτων. Και αυτό να μην το ξεχνά κανένας μας. Κανένας δεν θα μπορεί αύριο να πει «δεν ήξερα».

6. Τίποτε δεν θα ήταν πιο επώδυνο από ένα πισωγύρισμα, που θα ανάγκαζε τον κόσμο να περπατήσει δυο φορές τον ίδιο επώδυνο δρόμο. Τίποτε δεν θα είναι πιο δραματικό από το ζωντάνεμα των μύθου του Σίσυφου. Τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο από μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Μια εθνική περιπέτεια, δεν θα έχει νικητές, αλλά μόνο ηττημένους.

7. Τα τελευταία δύο χρόνια οι κυβερνήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά   τόλμησαν και συγκρούστηκαν με την κουλτούρα της ακινησίας και των βίαιων αντιδράσεων, οι οποίες κράτησαν τη χώρα «ακίνητη στην ιστορία». Ανέλαβαν τεράστιο πολιτικό κόστος για να βάλουν μπρος ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έκαναν άλματα σε πολλούς τομείς  όπως η διοικητική μεταρρύθμιση των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών, ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι αλήθεια ότι στο ίδιο αυτό διάστημα συνεχίστηκε η υπερφορολόγηση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


8. Έγιναν και λάθη –όπως στον ΕΝΦΙΑ- πολλά από τα οποία διορθώθηκαν και άλλα είναι ανάγκη να διορθωθούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Εξίσου βέβαιο, όμως, ότι η χώρα   πέτυχε στόχους που θεωρούνταν άπιαστοι.

9. Χρέος όλων μας είναι να επιδείξουμε τόλμη και αποφασιστικότητα  στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Χρέος είναι και η επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Είναι η αλλαγή της νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην στέκεται εχθρικά απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Και βέβαια η προοδευτική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι αναγκαία η συνέχιση μιας εξυγιαντικής και δημιουργικής προσπάθειας, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς αποκλίσεις,

10. Η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί το αλάθητο. Κάναμε -και παλαιότερα και πρόσφατα- διάφορα λάθη. Δεν τα αρνούμαστε. Τα αναγνωρίζουμε και τα διορθώνουμε. Δεν βάλαμε, όμως, ποτέ το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Δεν βάλαμε το προσωπικό καλό, πάνω από το κοινωνικό. Και βέβαια δεν χαρίζουμε σε κανένα την κοινωνική ευαισθησία. Γιατί δεν είναι κοινωνική ευαισθησία η αδιαφορία μπροστά στους κινδύνους, Δεν είναι ευαισθησία οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι ευαισθησία ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Μην το ξεχνούμε: Τα ευχάριστα ψέματα κοστίζουν ακριβά.




Β. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

1. Την ίδια περίοδο, ως Βουλευτής Αρκαδίας, με μια σειρά ερωτήσεων, έθεσα  τα θέματα αιχμής για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, τα οποία απασχολούν τους συμπολίτες μας. Δυο φορές συζητήθηκε επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα την υλοποίηση του έργου Εθνική Οδός, Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας, παράκαμψη Λαγκαδίων. Και στις δύο ερωτήσεις με διαφορά ενός εξαμήνου, μου απήντησε ο ίδιος ο κ. Υπουργός, αλλά δυστυχώς ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση έδωσε για τη πηγή χρηματοδότησης του έργου και φυσικά για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
Θα συνεχίσω να επιμένω για την υλοποίηση του τόσο σημαντικού έργου για την ανάπτυξη της Αρκαδίας και ειδικότερα της Γορτυνίας, σε αντίθεση με εκείνος, οι οποίοι διαρκώς και επί σειρά ετών υπόσχονται το έργο, χωρίς αποτέλεσμα.

2. Επίσης με άλλη ερώτησή μου ζήτησα από τον κ. Χρυσοχοϊδη, να μας ενημερώσει για την πορεία της κατασκευής της Εθνικής Οδού: Άργος-Άστρος-Τυρός-Λεωνίδιο. Και εδώ επίσης με εξαίρεση το τμήμα Κιβέρι-Ξηροπήγαδο, για το οποίο υπάρχει προμελέτη οδοποιίας, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.
Επίσης θα επιμείνω διότι και στη περίπτωση αυτή, οι υποσχέσεις περί σειρά ετών περισσεύουν.
Με ερωτήσεις μου, επίσης, ετέθησαν τα θέματα της αναγνώρισης ως δημοτικού διαμερίσματος του Αρκαδικού χωριού και των αναγκαίων έργων υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία του και της αναχάραξης των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή του Παραλίου Άστρους.

3. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με απαντήσεις των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης, δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων εξοπλισμού και Υποδομών των 5 Κέντρων Υγείας της Αρκαδίας.

4. Κορυφαίας σημασίας θέμα για την αγροτική οικονομία του τόπου μας, τους Αρκάδες Κτηνοτρόφους και την υγιεινή διατροφή των συμπολιτών μας αποτελεί η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος εξακολουθεί να προσβάλει από τα τέλη Μαΐου 2014 τα αιγοπρόβατα στη Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Αρκαδία.
Σε συνεργασία με συναδέλφους Βουλευτές άλλων εκλογικών περιφερειών, επιτύχαμε να ανακοινωθούν μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο για την αντιμετώπιση της ασθένειας όσο και για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

5. Με την ίδια αποφασιστικότητα και με σειρά ερωτήσεων, έφερα προς συζήτηση τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και των Υπαλλήλων της Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης.
Οι περισσότερες των ερωτήσεων συζητήθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής ή έλαβαν γραπτές απαντήσεις μέσω των οποίων δεσμεύθηκε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.
Σημαντική ήταν και η συζήτηση για την επιλογή της περιοχής, της εγκατάστασης των νέων σύγχρονων δικαστικών φυλακών.
Συζήτηση κατά την οποία, επέμεινα για την κατασκευή τους εντός του νομού Αρκαδίας, στο κέντρο της Πελοποννήσου.

6. Πέραν αυτών, μεγαλύτερη σημασία έχει η παρέμβαση μου με άλλους εννέα βουλευτές για την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο με τον ΕΝΦΙΑ όσο και με τη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, το φόρο επιτηδεύματος κ.λ.π.
Η παρέμβασή μας έγινε εγκαίρως, πριν από οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, που έφερε ως αποτέλεσμα τις ουσιαστικές διορθώσεις, τις μειώσεις στη καταβολή του ΕΝΦΙΑ
Ερώτηση, επίσης, κατέθεσα με τους ίδιους συναδέλφους για την αξιοποίηση των ποσών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, τα οποία προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών, κατά του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 34,3 εκ. ευρώ.

7. Ερώτηση, επίσης, κατέθεσα για την επίσπευση των εργασιών ολοκλήρωσης της μεταφοράς φυσικού αερίου στη Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία και την ανάγκη κατασκευής αγωγού για τη τροφοδοσία επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog