Αρχικά, ο κ. Κουτσούγερας μίλησε για την εμπειρία που έχει ως προς το ζήτημα των απορριμμάτων, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας από τον Νόμο ασχολείται με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.
Μεταξύ των λύσεων τις οποίες πρότεινε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν εκείνη των λιγνιτωρυχείων Μεγαλόπολης. Επίσης, ο κ. Κουτσούγερας πρότεινε ως πιθανή εναλλακτική τη θέση «Μεγαβούνι»
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση
Την τελευταία δεκαετία, έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις για προβλήματα απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Σας θυμίζω δε ότι το ΤΕΕ σε πρόσφατο ψήφισμά του (2.3.2015) το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εκτός του ότι δίνει τη νομοθετική διέξοδο για την άμεση λύση του προβλήματος με απόφαση ΥΠΕΚΑ, θέτει το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό του στη διάθεση του Δήμου Τρίπολης. Πιο αναλυτικά, το ΤΕΕ διαθέτει Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, άλλα και Ομάδα Εργασίας για τα Απορρίμματα στελεχωμένες από καταξιωμένους συναδέλφους που μπορούν να βοηθήσουν το Δήμο Τρίπολης στην προοπτική μιας Μόνιμης, Νόμιμης και Διαφανούς Λύσης (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ψήφισμά του) πάντα με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον.
Για να δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα:
Η Δημοτική Αρχή έχει καταλήξει στην τοποθεσία «Μεγαβούνι». Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι για να το κρίνουμε. Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι υπάρχει η έκθεση της ΤΕΔΚΑ η οποία σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ, εδώ και χρόνια έχει προτείνει εναλλακτικές προτάσεις για χώρους απόθεσης απορριμμάτων στην Αρκαδία.
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι το ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. (ΧΥΤΑ Κοζάνης) που κάνει εδώ και 18 χρόνια υποδειγματική διαχείριση απορριμμάτων για τα Ελληνικά Δεδομένα στήθηκε στα παλιά λιγνιτωρυχεία του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.
Μήπως σε μακροπρόθεσμη λογική πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη λύση των λιγνιτωρυχείων Μεγαλόπολης;
Επιπλέον αποσυνδέοντας σε κάθε περίπτωση την ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (την οποία και ζητάμε να μην προχωρήσει) από την Παλαιόχουνη, επειδή όμως η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι αδειοδοτημένη περιβαλλοντικά, μήπως υπάρχει δυνατότητα σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προταθεί ο συγκεκριμένος χώρος στα πλαίσια της Απόφασης ΥΠΕΚΑ που προτείνουμε και εμείς σαν πολίτες αλλά και το ΤΕΕ;
Τελειώνω με τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν και επανέρχομαι στη λύση «Μεγαβούνι» την οποία προτείνει ι καθ’ ύλην αρμόδιος ΟΤΑ.
Για να πάρει αυτή η περιοχή την τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση θα περάσουν το λιγότερο 5 μήνες.
Σε σημερινή επαφή με το Δασαρχείο πληροφορηθήκαμε ότι από πλευράς του βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία των ενστάσεων. Δεν έχει γίνει η τελική Ανάρτηση χαρακτηρισμού της Έκτασης ως Δημόσιας.
Σήμερα απευθυνθήκαμε και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο αρμόδιος Υπάλληλος μας πληροφόρησε ότι μετά την επιστροφή φακέλου στις 27.2.2015 ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση για να καλύψει τις παρατηρήσεις του ελέγχου κύρια ως προς τη διαχείριση του υπολείμματος (μετά την ανακύκλωση και κομποστοποίηση). Από την άλλη πρέπει να γίνουν έργα υποδομής (Δρόμοι, περιφράξεις, ηλεκτροφωτισμός κτλ.). πότε θα γίνουν μελέτες, διαγωνισμοί κτλ.; Δρόμος υπάρχει στο Μεγαβούνι;
Επιπλέον δεν έχει παρθεί η απαιτούμενη άδεια από τον ΦΟΔΣΑ.
Από την άλλη το πρόβλημα ζητάει άμεση λύση. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο. Η εξέταση προσωρινών έστω λύσεων στη θέση «Πλάτωμα» προσκρούει και στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και στις υπάρχουσες τεχνικές – γεωλογικές εκθέσεις (όπως μας πληροφόρησαν πρόσφατα στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Αρκαδίας) που απορρίπτουν κάθε πρόταση για τη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Αφού όμως σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή το «Μεγαβούνι» είναι η ενδεδειγμένη μακροπρόθεσμα λύση γιατί δεν ζητάμε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία λόγω έκτακτων συνθηκών να εκδοθεί απόφαση ΥΠΕΚΑ για προσωρινή εναπόθεση σε αυτή τη θέση και παράλληλα να «τρέχουν» οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης του χώρου;
Εδώ θα ήθελα να σταθώ και σε ένα άλλο ζήτημα. Εμείς σαν πολίτες έχουμε ζητήσει να αποδεσμευθεί ο ΦΟΔΣΑ από τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να αναλάβει το ρόλο και τις αρμοδιότητες που του αφαιρέθηκαν.
Επομένως ζητάμε η λύση στο Μεγαβούνι (ή όπου αλλού επιλέξει ο μοναδικός αρμόδιος που είναι ο Δήμος Τρίπολης και όχι εμείς) πρέπει να έχει Μόνιμο και Δημόσιο χαρακτήρα, προς όφελος των Δημοτών και όχι των Ιδιωτών… Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε Λύση
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ της 2.3.2015 όπου στην παράγραφο §3 γράφει ότι «Ο Δήμος Τρίπολης προωθεί στη θέση Μεγαβούνι ενδιάμεση προσωρινή διαχειριστική λύση μέχρι την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.».
Εμείς σαν πολίτες ζητάμε αποσύνδεση του Δήμου Τρίπολης από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και στηρίζουμε ομόφωνα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 14.1.2015 που μιλάει για ακύρωση της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Επιπλέον θα θέλαμε ο κ. Δήμαρχος να δεσμευτεί χρονικά γι’ αυτό που ήδη έχει εξαγγείλει για προμήθεια κάδων κομποστοποίησης και επιπλέον κάδων ανακύκλωσης και αυτό να γίνει σε συνδυασμό με μία γενικευμένη εκστρατεία ενημέρωσης των Δημοτών για τα οφέλη της Διαλογής στην Πηγή, της Ανακύκλωσης, της Κομποστοποίησης, της Επαναχρησιμοποίησης.
Περιττό να υπενθυμίσω ότι για τη σημερινή κατάσταση θεωρούμε υπεύθυνες όλες τις Δημοτικές Αρχές που πέρασαν την τελευταία 20/ετία αλλά και την Περιφέρεια με τον λανθασμένο όπως αποδείχτηκε και εκτός Ευρωπαϊκών προδιαγραφών Σχεδιασμό που δρομολόγησε.
Πρέπει εδώ να θυμίσω ότι εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή – ακόμη και η προσωρινή λύση «Τατούλη» δεν είναι λύση. Αυτά όμως τα λάθη που διαπίστωσε η κ. Οικονομική Επίτροπος τα θεωρούμε ανεπίτρεπτα…
Τέλος επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, προτείνουμε την Ανασύσταση της Άτυπης Τεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ, ΓΕΩΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος κτλ) όπου σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης, με πλήρη διαφάνεια θα λειτουργεί γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του έργου.
Κλείνοντας ζητάμε:
Άμεση απόφαση ΥΠΕΚΑ με βάση την κείμενη Νομοθεσία (Ν. 4042/12 ΦΕΚ 24Α/12 Άρθρο 47) στον χώρο που θα υποδείξει το Δ.Σ.
Άμεση συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων και απολύμανση.
Άμεση λειτουργία της Άτυπης Γνωμοδοτικής Τεχνικής Επιτροπής.
arcadiaportal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog