Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πολυνομοσχέδιο 2015: Τεκμήρια και απαλλαγές

Προστασία από τα τεκμήρια φέτος – Ποιοι θα γλιτώσουν φόρους

Με μια ακόμα παρέμβαση στη διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, η ασπίδα έναντι των τεκμηρίων σηκώνεται αναδρομικά από 01.01.2014. Αυτό σημαίνει ότι τα περσινά εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος, θα έχουν την προστασία των νέων διατάξεων.

Για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014, τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα, αλλά πιάνονται από το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ ή από κάποιο τεκμήριο Ι.Χ., θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα καλυφθούν από το έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Παράλληλα δεν θα εφαρμόζεται η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ, (δηλαδή τα τεκμήρια) σε όσους έχουν μόνο εισοδήματα από ακίνητα και τόκους καταθέσεων.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση των 100 δόσεων. Με την ρύθμιση αυτή νομοθετείται η ευνοϊκή φορολογία ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι άνεργοι που συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης και αμείβονται με εκπαιδευτικό επίδομα.

Έτσι λύνονται οι  περιπτώσεις των φυσικών προσώπων που, αν και δεν αμείβονται με μισθούς, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και ως εκ τούτου δεν πληρώνουν φόρο για ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ

Ποιους αφορά για παράδειγμα η ευνοϊκή ρύθμιση αυτή του πολυνομοσχεδίου:

α) τα εισοδήματα των ασκούμενων δικηγόρων και σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση,

β) τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας,

γ) οι αποζημιώσεις ανέργων ή εργαζομένων από το κοινοτικό ή εθνικό ταμείο για την παρακολούθηση επιδοτούμενων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης,

δ) τα εισοδήματα που αποκτούν δικαιούχοι προγράμματος «επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας» (αφορά πρώην εργαζομένους εταιριών που έκλεισαν και οι οποίοι υπάχθηκαν στα προγράμματα αυτά),

ε) τα εισοδήματα που αποκτούν συμβασιούχοι έργου στα Κ.Ε.Π., Δημόσιο και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.

στ) τα εισοδήματα που αποκτούν φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες κ.λ.π. εξαιτίας της συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και οι περιπτώσεις απόκτησης εισοδημάτων από περιστασιακά απασχολούμενους όπως φοιτητές, νοικοκυρές, άνεργοι κ.λπ. που συμμετέχουν σε εργασίες όπως, έρευνες αγοράς, συγκέντρωση ερωτηματολογίων, συλλογή παλιών αντικειμένων ή σιδήρων και οι οποίοι αποκτούν ευκαιριακά εισόδημα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εισοδημάτων διενεργείται παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο ετησίου εισοδήματος 9.550 ευρώ. Με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών γίνεται στις περιπτώσεις αυτές και η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.


aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog