ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ, ΑΡΧΗ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΣΟΥΠΕΡ ΣΕΛΗΝΗ
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία αστρονομικά φαινόμενα συμπίπτουν την Παρασκευή 20 Μαρτίου:
Η ολική έκλειψη Ηλίου, η Σούπερ - Σελήνη, αλλά και η αρχή της Άνοιξης.
20 Μαρτίου: Τρία αστρονομικά φαινόμενα σε μία μέρα
Ειδικότερα, η έκλειψη Ηλίου θα είναι η πρώτη ολική έπειτα από 15 χρόνια, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική.
Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45 και θα λήξει γύρω στις 12.55.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τις 10:30 έως και τις 13:00, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του τη μερική έκλειψη ηλίου, μέσω διαδικτύου.
Το δεύτερο αστρονομικό φαινόμενο της ημέρας θα είναι η σούπερ - Σελήνη. Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το φαινόμενο, όμως, δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη γη, απλώς θα προσθέσει μία ακόμη πινελιά στην ολική έκλειψη ηλίου.
Τέλος, το βόρειο ημισφαίριο θα ζήσει άλλη μία αστρονομική εμπειρία: την αρχή της Άνοιξης. Η επίσημη αρχή θα σημειωθεί στις 6:45 το απόγευμα, όταν στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.
Μη βγάλετε selfie με την έκλειψη
Οι ειδικοί του Κολλεγίου Οπτικομετρικής προειδοποιούν ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι το καλύτερο για να στρέψει κανείς το βλέμμα του στον ήλιο, αλλά και να τραβήξει selfie φωτογραφία.
Οι επιστήμονες επισημένουν ότι το να στηθεί κάποιος για να βγάλει σέλφι στην έκλειψη κινδυνεύει με εγκαύματα στο πίσω μέρος του ματιού και τύφλωση. Κλινικός σύμβουλος του Κολλεγίου υπογράμμισε ότι το 1999 -οπότε συνέβη και η πιο πρόσφατη έκλειψη- δεν υπήρχαν «έξυπνα» κινητά και ο κόσμος δεν ήταν τόσο σε παροξυσμό με τις selfies.
Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό τώρα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί οι άνθρωποι θα πρέπει να κοιτάξουν απευθείας τον ήλιο προσπαθώντας να τραβήξουν το καλύτερο δυνατό ενσταντανέ. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί για αρκετά λεπτά να έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τον Ηλιο, κοιτώντας πίσω ίσως για να ευθυγραμμίσουν το πλάνο τους.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog