Γεωργακόπουλος Ν.Ιωάννης
Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μεγαλόπολης
Δημοτικός Σύμβουλος
Τηλ.6932628828
Επειδή οι απευθείας αναθέσεις έργων και παροχών υπηρεσιών συνεχίζουν να είναι στα "όρια της νομιμότητας", αφού από μόνος του ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι μεγάλος αλλά και το ποσά των αναθέσεων στα όρια της δικαιοδοσίας σας για το λόγο αυτό έχω να επισημάνω και να προτείνω τα εξής:
Α) Στόχος του Δήμου μας δεν είναι το ‘’δίκαιο’’ μοίρασμα των έργων μεταξύ των εργοληπτών αλλά η μεγιστοποίηση της ωφέλειας των δημοτών με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του κόστους των έργων.
Β) Οι αναθέσεις με απευθείας διαπραγματεύσεις των αιρετών δεν συνιστά διαδικασία που να αποδυναμώνει τις πελατειακές σχέσεις «συναλλαγές μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων», που ρητά είχατε δεσμευθεί ότι θα καταργήσετε .Αλλά κυρίως δεν επιδοτεί το αίσθημα της διαφάνειας που έχουν ανάγκη οι πολίτες
Γ) Εμείς προτείνουμε οι αναθέσεις να γίνονται με έγγραφη πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους με συνημμένες τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες θα αναφέρονται, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ του έργου, .ώστε οι ενδιαφερόμενοι με τη σειρά τους σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποστέλλουν τις προσφορές τους με τυχόν έκπτωση που μπορούν να προσφέρουν και ασφαλώς οι προσφορές θα αποσφραγίζονται από επιτροπή του Δήμου .
Επειδή κε Δήμαρχε κατά το παρελθόν από συνεργάτες σας έχει γίνει πολύ λόγος για κατατμήσεις έργων και υπηρεσιών είναι καιρός να δοθεί οριστικά ΤΕΛΟΣ σε αυτή τη μεθοδολογία αναθέσεων, ο ρόλος μας δεν είναι να επιτείνουμε την χρεοκοπία θεσμών και οικονομίας αλλά να αλλάξουμε με τόλμη ότι οδήγησε την κοινωνία μας στη ζοφερή αυτή κατάσταση δίνοντας ο καθένας μας με το έμπρακτο παράδειγμά του, μακριά από μεγαλοστομίες και λαϊκισμούς, τη βούλησή του για οριστική ρήξη με τις νοοτροπίες του χθες
Με τιμή
Ι.Ν Γεωργακόπουλος .
Το προβλημα στην κατασπαταληση του δημοσιου-δημοτικου χρηματος δεν ειναι ο τροπος με τον οποιον ανατιθενται τα τεχνικα εργα, αλλα ο σκοπος για τον οποιον ανατιθενται καθε φορα. Εστω πχ οτι το εργο ''πλακοστρωση πλατειας ΤΚ Σουλου'' ανατιθεντο κατα την προταση του κ. Γεωργακοπουλου, επιτυγχανοντας και εκπτωση, θα επιαναν τοπο τα χρηματα; σε ενα χωριο δηλαδη, οπως ειναι τα περισσοτερα, που εχει ελαχιστο πληθυσμο, ποιος λογικος νους διανοειται οτι ειναι ενα εργο απαραιτητο; Δυστυχως, η εκαστοτε αντιπολιτευση ασκει ελεγχο νομιμοτητας, χωρις να χρειαζεται αφου αυτος ασκειται απο την Αποκεντρωμενη Διοικηση, αντι να ασκει ελεγχο σκοπιμοτητας, δηλαδη να ζητα σαφεις απαντησεις στο ερωτημα ''γιατι να γινει το Χ εργο''. Και συμβαινει αυτο γιατι υπαρχει το λεγομενο ''πολιτικο κοστος''...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚούφια λόγια, πολυ επιφανειακή προσέγγιση, Πόσο λιγο ξερετε κύριε Γεωργακόπουλε, (η κάνετε ότι δεν ξέρετε το γραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο), που κίνουνται οι διαγωνισμοί και οι προμηθείες, αν ακάποτε αναλάβετε, θα πέιτε και εσεις οτι οι απευθειας αναθέσεις είναι αναγκαίο κακο, αφου σε πολλες περιπώσεις για να ευοδοθεί ενας διαγωνισμός πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να περάσουν μήνες. Πειτε ενα Δήμο στην Ελλάδα που για μικρόποσα δεν κάνει απευθείας αναθέσεις. Κουφια λόγια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά σε οτι αφόρα τα μικροέργα, δεν είναι το θέμα μόνο ο τρόπος ανάθεσης τους. Απλά είναι μια παράμετρος του προβλήματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά υπάρχει θέμα με το ποια έργα επιλέγεται να γίνουν και τι εξυπηρετούν και νομίζω ότι και αυτή την πλευρά την έχει θίξει η πλευρά Γεωργακόπουλου παρά το γεγονός ότι αυτό είναι καθήκον της πλειοψηφίας, αφού η πλειοψηφία καλείται να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα. Βέβαια στην παρούσα περίπτωση η πλειοψηφία δεν έχει πρόγραμμα και γι αυτό αυτοσχεδιάζει, προσπαθώντας να καλύψει την ανικανότητά της με έργα αμφίβολης αξίας και χρησιμότητας, που υπηρετούν μόνο πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους της.
Τα μικροέργα είναι μια φάμπρικα της τελευταίας εικοσαετίας, όπου οι δήμαρχοι κάνουν τα ρουσφέτια τους για να επανεκλεγούν. Αν μετρήσουμε συνολικά το ποσό που διατίθεται σε ετήσια βάση σε μικροέργα, θα εκπλαγούμε γιατί θα δούμε να υπερβαίνει το εκατομμύριο.
Το κάθε μικροέργο που δίνεται με απευθείας ανάθεση θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα έκτακτες καταστάσεις από θεομηνίες, αστοχίες σε δίκτυα κλπ.
Απαγορεύονται οι κατατμήσεις έργων, που γίνονται κατά κόρον, και έργα όπως τσιμεντοστρώσεις, χαλικοστρώσεις, αγροτικοί δρόμοι, φωτισμοί πλατειών, μαντρουλες, πεζούλες, βρυσούλες κλπ μικροέργα που όσο και να τα τεντώσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως κατεπείγοντα. Είναι φανερό λοιπον τι συμβαίνει...
Θα πρέπει να γίνεται ομαδοποίηση ομοειδών έργων και διαγωνισμός...
Η τακτική αυτή που ακολουθείται εδω και χρόνια στο Δήμο Μεγαλόπολης και συνεχίζεται και σήμερα, γιατί τίποτα δεν άλλαξε, οδήγησε στο σημείο σήμερα να ζητείται από την πολιτεία να επιστραφούν χρήματα από διάφορα πρόσωπα, για δημοτικά έργα που δεν έγιναν ποτέ.
Κύριοι της συμπολίτευσης, μη προσπαθείτε να ρίξετε την μπάλα στην εξέδρα ρίχνοντας ευθύνες που δεν ανήκουν στο Γεωργακόπουλο και μη μιλάτε για επιφανειακή προσέγγιση, προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ο Γεωργακόπουλος πολύ καλά κάνει και μιλάει όπως μιλάει. Αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος του. Ο ρόλος που του έδωσε ο λαός στο δημοτικό Συμβούλιο. Η προσπάθεια που γίνεται από τη συμπολίτευση να τον φιμώσει είναι ολοφάνερη μέσα στα δημοτικά συμβούλια.
Αλλά η δημοτική αρχή δεν προσπαθεί να φιμώσει μόνο το Γεωργακόπουλο, αλλά κάθε φωνή (βλέπε ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ fm) που της ασκεί την παραμικρή κριτική στο αμφίβολο και τσαπατσουλικο έργο της...
Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να παράγει έργο και η αγωνία της να επανεκλέγει, την κάνει αυταρχική, αντιδημοκρατική, τυραννική, να κινείται στα όρια της νομιμότητας.
Και φυσικά οι μόλις πέντε έξι ψήφοι και ο εκτρωματικός εκλογικός νόμος που της έδωσαν την εξουσία, αντί να την κάνουν συναινετική και διαλεκτική, την κάνουν ακόμα περισσότερο ανασφαλή και ακραία στις επιλογές και τη συμπεριφορά της...
Κρίμα…
Σε όλη την Μεγαλόπολη υπάρχουν 4-5 που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προβάλουν τον Γεωργακόπουλο και τις ιδέες τους κάνοντας πολιτική στα καφενεία με αστήρικτους ισχυρισμούς και βάζοντας ανώνυμα σχόλια εδώ μέσα , στα οποία ισωπεδώνουν τα πάντα.
ΔιαγραφήΜιλάμε για σχέδιο οργανωμένο και το οποίο το κάνει πράξη ο Μεγαλόπολη ΦΜ αφού η ιδιοκτήτρια είναι από τις κεφαλές αυτής της κίνησης.
Ευτυχώς για την πόλη δεν σας ακολουθεί κανείς, σας έχουν πάρει χαμπάρι όλοι και σας ε΄χουν απομονώσει.
Σταματήστε να το παίζετε τιμητές των πάντων και της λεπτομέρειας της νομιμότητας, ειδικά εσείς δεν δικαιούστε.
Και αν θέλετε να παίξετε ρόλο στα δημόσια πράγματα αφού εκτεθήκατε στον εκλογικό στίβο , τολμήστε να βγείτε και να μιλάτε δημόσια.
Για να σας δω, θα το τολμήσετε;
Η θα συνεχίστε την τακτική της προπαγάνδας κρυμμένοι στο σκοτάδι;
ρε συ ο άνθρωπος μίλησε δημόσια και επώνυμα τι άλλο να κάνει ας βγει δημόσια και ο δήμος να απαντήσει σε αυτό το τσίρκο της σπατάλης .
ΔιαγραφήΑκόμα κι ένα μικρό χωριό όπως το Σούλου, με τους λιγοστούς κατοίκους όλο τον χρόνο, έχει ανάγκη από έργα: την ανακατασκευή μιας πλατείας, της παιδικής του χαράς, δυο - τρεις κάδους σκουπιδιών παραπάνω, καλύτερο φωτισμό, μια πλακόστρωση, δυο μάντρες πέτρινες για να αλλάξει η όψη προς το καλύτερο, να μην φαίνετια τόσο η ερήμωση. Θα πείτε: Για ποιον να τα φτιάξουμε αυτά; Για να τα βλέπουν οι κουκουβάγιες τα βράδια και οι κουρούνες την μέρα; Θα τα φτιάξουμε για να μείνουν, για να δείξουμε ότι δεν αδιαφορούμε για τα μικρά χωριουδάκια του Δήμου Μεγαλόπολης, για να δώσουμε ένα κίνητρο σε αυτούς που μένουν στο χωριό, τους λίγους, τους πολύ λίγους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το θέμα δεν είναι πως γίνονται οι αναθέσεις αλλά να αρχίοσυν επιτέλους να γίνονται έργα γιατί τίποτε δεν γίνεται το τελευταίο 8μηνο στα χωριά του Δήμου. Κάθε χωριό έχει την ιστορία του, την αξία του, τους ανθρώπους του. Μην μας πετάτε στα σκουπίδια απλώς εφαρμόζοντας νόμους και διατάξεις. δεν ζητάμε να παρανομήσετε σε τίποτα. Ζητάμε να μην μας εγκαταλείψετε, γιατί αν δεν μας στηρίξει ο Δήμος με έργα και υποοδμές, με μείωση των Δημοτικών τελών, δεν βγαίνει η ζωή μας εδώ στα μικρά χωριά. Θα το κάνετε; Εδώ σας θέλουμε, όχι στις φιέστες, στα πανηγύρια και στα μεγάλα λόγια. ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ, ΕΡΓΑ, και στο πιο μικρό χωριό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και εχει αναγκη απο πλατεια παγκακια παιδικη χαρα για να καθονται οι κουκουβαγιες να κελαηδανε... Ρε δε ντρεποσαστε; Τι ειναι αυτα που λετε σε καιρους δύστυχους; ΕΡΓΑ ΕΡΓΑ ΕΡΓΑ Ναι, αλλα ποια εργα και που; Τα εργα θα πρεπει να συνδέονται με αναπτυξη και θεσεις εργασιας που εχουμε αναγκη. Τα φτιασιδώματα θα τα δουμε σε καιρους ευμαρειας. Τωρα δεν εχουμε να φαμε, βρυσουλες και μαντρουλες θα φτιαξουμε; Ελεος... Για το καθε χωριο θα πρεπει να εξασφαλιζονται τα βασικα και τα απαραιτητα. το ίδιο και στην πόλη. Τα φρου φρου και τα αρωματα για αλλους καιρους. Τωρα δουλεια για αναπτυξη. Αλλα ποια αναπτυξη; Μηπως υπάρχει καποια μελετη με βαση την οποια θα μπορουν να κινηθούν; Ολα τα κανουν στο γαμο του καραγκιόζη. Στο ποδι... Λες και εχουννα κανεουν με το αμπελι του πατερα τους.
ΔιαγραφήΗ διαγωνισμοί στην Ελλάδα είναι σαν την δημοκρατία που έχουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως εχεις ακουστει ποτε την εννοια ''στενοτητα των οικονομικων πορων''. Απο αυτη τη στενοτητα γεννηθηκε η αναγκη της παρεμβασης της οικονομικης επιστημης, κι οχι μονον αυτης. Προκειμενου τα περιορισμενα οικονομικα πχ καθε δημου, να διατιθενται εκει που θα δωσουν το μεγαλυτερο δυνατο οφελος. Στις χειμαζουσες κοινοτητες του λεκανοπεδιου, που ειναι οι περισσοτερες, περα απο το φωτισμο, το νερο, τη εσωτερικη οδοποιια, τα απορριμματα και τα κοιμητηρια, ο,τιδηποτε αλλο ειναι υπερβολη... Εανν οι καταγομενοι αλλα μη εγκατεστημενοι σε αυτες δημοτες διαμαρτυρονται για εγκαταλειψη, ας γυρισουν στις εστιες τους. Τοτε μαλιστα να γινονται και αλλα εργα. Δε μπορει ομως σημερα να παραμενουν ζωντανες γειτονιες της Μεγαλοπολης στην αφανεια γιατι πρεπει να γινουν μαντρες σε εν δυναμει χωρια-φαντασματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΣΕ ΡΕ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΤΙ ΕΞΟΔΑ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν υπήρχαν κάποιες πέτρινες μαντρούλες στα χωριά μας, που κάποιοι τις κατηγορείτε ως έργα - βιτρίνα, τότε τα βάτα, τα αγκάθια και τα άλλα χορτάρια θα είχαν κλείσει τους δρόμους. Αμάν πια με τις σοφίες του τύπου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. μΜεγάλες μπαρούφες και τα δύο. Η ανάπτυξη είναι ο νους του ανθρώπου που θα κατεβάσει ιδέες και τα χεράκια του, τα ποδαράκια του και ο ιδρώτας του θα κάνουν πράξη, θα φτιάξουν έργα. Οι διάφοροι φωστήρες που κατά καιρούς καταθέτουν απόψεις και προτάσεις ανέφικτες, δεν έχουν συχνά σχέση ούτε με τα χωριά μας ούτε με την πραγματικότητα. Εμείς μένουμε στα χωριά μας δεν είμαστε Αθηναίοι να μιλάμε εκ του ασφαλούς. Τα έργα στα χωριά είναι απαραίτητα και δίνουν ελπίδα. Κάθε άλλη άποψη σεβαστή μεν αλλά εκ του πονηρού. Και στην Μεγαλόπολη να γίνουν βεβεάιως έργα αλλά νομίζω ότι οι ίδιοι οι Μεγαλοπολίτες έχουν συμβιβαστεί εδώ και χρόνια με την γκρίζα μιζέρια της μόλυνσης της περιοχής τους και δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την πόλη τους. Και μην μου πείτε ότι γράφω κακίες. Κοιτάξτε γύρω σας στην πόλη. Τι βλέπετε; Είναι όμορφη: Είναι φωτεινή; Είναι καθαρή; Εχει καλούς δρόμους, χώρους παρκαρίσματος, χώρους αναψυχής; Είναι τόπος που σε ελκύει να την επισκεφθείς; Κρίμα βέβαια, γιατί οι αρχαιότητες που διαθέτει, ο ποταμός Ελισσώνας και κάποια άλλα μέρη της είναι θυαμάσια αν αξιοποιηθούν. Μέχρι τότε, αντί "να τρώμε τις σάρκες μας" και να υβρίζει ο ένας τον άλλο, ας κάνουμε επικοδομητικές προτάσεις στην Δημοτική Αρχή. Πάντως έργα στα χωριά είναι ανάγκη να γίνονται αλλιώς θα σβήσουν από τον χάρτη. Και έναν κάτοικο να έχουν αυτά τα χωριουδάκια, οφείλουμε να ασχοληθούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα περισσότερα από όσα γράφεις, λυπάμαι αλλά είναι σαχλαμάρες. Μέλον έχει κάθε περιοχή στον κόσμο που καταφέρνει να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους και να τους κάνει να παραμείνουν σε αυτή. Το μέλλον είναι οι νέες γενιές και όχι οι συνταξιούχοι, να δούμε πότε θα το καταλάβετε ορισμένοι σε αυτή την χώρα.
ΔιαγραφήΦυσικά και οφείλουν οι δημοτικές αρχές να ασχοληθούν με τις βασικές ανάγκες και τα προβλήματα έστω και ενός κατοίκου στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Φυσικά και είμαστε (πιστεύω όλοι) θετικοί στο να γίνονται έργα υποδομών στα χωριά (κατασκευή και βελτίωση οδικών έργων, δίκτυα ύδρευσης κτλ.). Άλλο αυτά όμως και άλλο τα έργα της μόστρας. Δηλαδή στο δικό μου χωριό που τόοοσα χρόνια ο περίβολος - πλατεία της εκκλησίας ήταν από μπετό ήταν ανάγκη ζωτικής σημασίας το 2014 να ξηλωθεί ολοκληρωτικά για να γίνει πετρόχτιστη; Θα τρελαθούμε τελείως; Αυτά δεν είναι πεταμένα λεφτά και ιδιαίτερα σήμερα που ΔΕΝ υπάρχει όχι καφενείο αλλά ούτε ένα στέγαστρο ως στάση λεωφορείου; Ποιός και για ποιό λόγο να επισκεφθεί το συγκεκριμένο χωριό όταν δεν υπάρχει σε αυτό ούτε κοτέτσι για να μείνει; Θα πήγαινε ο Χ επισκέπτης σε αυτό το χωριό και θα έλεγε "ποπό χάλια, δεν έχει πετρόχτιστη μάντρα, στρογγυλά φωτιστικά και πλακόστρωτο δάπεδο η κεντρική πλατεία πάμε να φύγουμε από εδώ".
Διαβάζω πάλι κάτι έργα του στυλ "ανακατασκευή παιδικής χαράς τάδε χωριού" και στο χωριό αυτό δεν υπάρχει ούτε νεαρό κοτοπουλάκι όχι παιδί. Λεφτά για καινούργια παιδική χαρά σε χωριό χωρίς παιδιά είναι επίσης πεταμένα λεφτά γιατί πολύ απλά α) αθροιστικά τους 11,5 μήνες του χρόνου δεν θα την χρησιμοποιήσει κανένας, β) δεν υπάρχει κανένας για να φροντίσει για την εποπτεία και την συντήρησή της και γ) αναλογιζόμενοι τα δύο προηγούμενα συν τις καιρικές συνθήκες εάν όχι ήδη από τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο χρόνο σίγουρα η παιδική χαρά θα είναι πλέον άχρηστη από την φθορά που θα έχει υποστεί.
Έχουν απόλυτο δίκιο οι προλαλήσαντες για τα έργα μόστρας από τα οποία κερδισμένοι βγαίνουν μόνο αυτοί που τσεπώνουν το παραδάκι και οι βλαχοδήμαρχοι που εξασφαλίζουν έτσι σταυρούς για την μελλοντική επανεκλογή τους. Ολόκληρη Μεγαλόπολη παραμένει ακόμη αποκλεισμένη γιατί δεν έχει κατασκευαστεί η μία και μοναδική συνδετήρια οδός με την νέα εθνική οδό και κάποιοι καίγονται για τις πλακόστρωτες πλατείες ερημωμένων πλέον χωριών στις οποίες κανένας επισκέπτης δεν πρόκειται να καθίσει γιατί δεν υπάρχει κανένας να του προσφέρει ούτε ένα ποτήρι νερό.
Για πείτε μας πού ακριβώς καταλήγουν τα βοθρολύματα στα πανέμορφα και "πεντακάθαρα" χωριά σας για να γελάσουμε λιγάκι;
"Αμάν πια με τις σοφίες του τύπου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. μΜεγάλες μπαρούφες και τα δύο. Η ανάπτυξη είναι ο νους του ανθρώπου που θα κατεβάσει ιδέες και τα χεράκια του, τα ποδαράκια του και ο ιδρώτας του θα κάνουν πράξη, θα φτιάξουν έργα"
Εσύ χαραμίζεσαι, με τέτοιες απόψεις κανονικά θα έπρεπε να σε είχε πάρει ο Σόιμπλε και να σε είχε χρήσει επικεφαλή προπαγάνδας εναντίον των Ελλήνων. Επειδή αντιλαμβάνομαι πως είσαι σε μια Α ηλικία και έχεις στο μυαλό σου δεδομένα άλλων περασμένων εποχών τα οποία όμως δεν ισχύουν σήμερα ή απλά είσαι παντελώς άσχετος/άσχετη, σε δικαιολογώ.
Στην περίπτωση που ακόμη δεν είσαι σε θέση να αναληφθείς το μέγεθος της μπαρούφας που πέταξες θα σε βοηθήσω λίγο λέγοντάς σου το εξής απλό πράγμα. Όσο λαμπρές ιδέες και όρεξη για δουλειά να έχεις χωρίς κεφάλαια, χρηματοδότηση και ένα σταθερό πλαίσιο (φορολογικό, νομικό κτλ.) καταλήγεις πάντα στο τέλος της ημέρας να κοιτάς το ταβάνι. Ειδικά εάν ζεις στην Ελλάδα και την υφεσιακή ευρωζώνη του 2015 που κινείται με ρυθμούς χελώνας πλέον.