Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

Σε σειρά παρεμβάσεων προέβη το Επιμελητήριο Αρκαδίας ώστε να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης βεβαιώσεων οφειλής από το ΙΚΑ για συμμετοχή των επιχειρήσεων στα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και για να αποφευχθεί η επικείμενη αύξηση στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου και Κορίνθου – Τρίπολης.

Παρέμβαση Επιμελητήριου Αρκαδίας προς τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Διεύθυνσης Ασφάλισης Εσόδων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ

«ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 41/9-6-2010 ΜΕ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Ε57/19 ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.»


Κύριοι,
Σε συνέχεια της ανωτέρω εγκυκλίου σας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η αναγραφή στη βεβαίωση οφειλής που χορηγείται στον εργοδότη του συνολικού ποσού οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων τελών, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους εργοδότες που θέλουν να προχωρήσουν στην εξόφληση των οφειλών τους με τη λήψη τραπεζικών δανείων με την εγγύηση της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε..

Συγκεκριμένα, όταν ένας εργοδότης θέλει να εξοφλήσει την οφειλή του εφάπαξ, θέλει φυσικά να κάνει και χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που αφορούν στην έκπτωση που δικαιούται επί των πρόσθετων τελών λόγω της εφάπαξ αποπληρωμής. Όταν όμως η υπηρεσία σας του χορηγεί τη σχετική βεβαίωση οφειλής χωρίς να έχει συνυπολογίσει την εν λόγω έκπτωση (εφόσον φυσικά ο εργοδότης δηλώνει ότι θα καταβάλλει εφάπαξ τις οφειλές του), στη συνέχεια η αντίστοιχη τράπεζα του χορηγεί ποσό ίσο με τη βεβαίωση του ΙΚΑ και συνεπώς μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται πραγματικά ο αιτών, αφού δεν έχει γίνει η σχετική έκπτωση των πρόσθετων τελών. Έτσι, ο οφειλέτης αναγκάζεται να λάβει ένα δάνειο μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται και να επιβαρύνεται έτσι με περισσότερους τόκους και κεφάλαιο.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στη διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου προς τα υποκαταστήματά σας, προκειμένου να χορηγούν τις σχετικές βεβαιώσεις οφειλής αναγράφοντας το ποσό στην τελική του διαμόρφωση, ήτοι αφού έχουν γίνει και οι προβλεπόμενες εκπτώσεις, ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής που δηλώνει ο εργοδότης και έτσι να λαμβάνει δάνειο αντίστοιχο του ποσού που πραγματικά χρειάζεται.

Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να γίνεται από τους δημόσιους φορείς κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και τη διευκόλυνσή τους στη χρήση των ευνοϊκών μέτρων που θεσπίζονται γι’ αυτούς και όχι να δημιουργούνται αγκυλώσεις και να τίθενται εμπόδια, πολλές φορές από τους ίδιους τους φορείς που θεσπίζουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται το όφελος για τους επαγγελματίες.
Βέβαιοι για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog