Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Το "πριν και το μετά" του φρεατίου της Παπαφλέσσα...

της  Γεωργίας  Δημητρακοπούλου

Πάει  1 εβδομάδα που  τα  νερά  της  αποχέτευσης  μέσα  από  τις  λεκάνες
πλημμύρισαν  για  ακόμη  φορά  σπίτια  στην  οδό  Παπαφλέσσα, στη  Μεγαλόπολη
Δείτε  το  σχετικό  άρθρο μας   εδώ
Ο  λόγος;
Αποκαλύφθηκε  κατά  τις  εργασίες  που  έγιναν,
σωλήνες  που  έβγαιναν  μέσα  στο  φρεάτιο  χωρίς  να  έχουν  συνδεθεί  πουθενά!!!
Αποτέλεσμα;
να  πλημμυρίζει  το  φρεάτιο ,  να  γυρνάνε  τα  νερά  πίσω  στα  σπίτια
και  να  καταποντίζεται  η  άσφαλτος  ... μπορείτε  να  δείτε  στην  φωτό:


Όμως  αυτήν  την  φορά  δεν  έμεινε  η  δουλειά  στο  να  ξαναρίξουμε  απλώς άσφαλτο
Αυτήν  την  φορά  ασχολήθηκαν  σοβαρά
Ο  Δήμαρχος  Μεγαλόπολης Π. Μπούρας, ουσιαστικά  έκανε  την  επιστασία  του  έργου
Τρίτη, Τετάρτη  και  Πέμπτη  επί  ώρες  ήταν  εκεί,  ακόμα  και  μέσα  στην  βροχή...
Αυτήν  την  φορά  έψαξαν  σε  βάθος (κυριολεκτικά  και  μεταφορικά)
και  το  πρόβλημα  που  μετρά περί  την  δεκαετία,  λύθηκε  τελεσίδικα
Δείτε  το  αποτέλεσμα  στις  φωτο:




Βέβαια  η απορία   έγινε  ακόμα μεγαλύτερη  τώρα.
Γιατί  τόσα  χρόνια  δεν  έγινε  το  ίδιο;
Γιατί  κάθε  φορά  που  πλημμύριζαν  τα  σπίτια  με  βρωμόνερα,
δεν  βρέθηκε  κάποιος  να  επιστατεύσει  σωστά;
Ποιά  η  εκτίμηση  των  μηχανικών  που  ασχολήθηκαν;
Ή  μήπως  δεν  ασχολήθηκαν

"που  να  φανταστείς  ότι  θα  υπήρχαν  σωλήνες  στο  πουθενά"  μας  είπε ο  κ.  Μπούρας...
Όμως  οφείλουμε  να  θυμήσουμε
Ο  δήμαρχος,  που  αυτήν  την  φορά  το  παρακολούθησε,  είναι  γιατρός,  όχι  μηχανικός....


7 σχόλια:

  1. Ά μέρος

    Ο φθηνός λαϊκισμός δεν οδηγεί πουθενά και το κυριότερο δεν δίνει καμία λύση σε κανένα πρόβλημα. Ας το έχουν αυτό υπ' όψιν τους ΟΛΟΙ στην Μεγαλόπολη αν θέλουμε να δούμε ποτέ άσπρη ημέρα.
    Στο σημείο η καθίζηση του εδάφους ήταν μόνιμη, όχι απλά τα τελευταία 7-8 χρόνια όπως γράψατε στο προηγούμενο άρθρο. Προσωπικά θυμάμαι να υποχωρεί το έδαφος και να υπάρχει μια λακκούβα εκεί από τα τέλη της δεκαετίας του 90. Βέβαια η συγκεκριμένη διασταύρωση είναι πολύπαθη, γιατί έχει σκαφτεί αρκετές φορές για διάφορες εργασίες συνεπώς κανείς δεν φανταζόταν το τι "θησαυρός" κρυβόταν από κάτω. Π.χ παραδίπλα περνάει ο αγωγός ύδρευσης ο οποίος πριν μερικά χρόνια είχε σπάσει. Διάβρωση του εδάφους από το νερό που έτρεχε από τον σπασμένο αγωγό. Σκάψιμο από τα συνεργεία του Δήμου για αποκατάσταση της βλάβης. Έπειτα έχουν γίνει δύο τομές στην διασταύρωση για τους αγωγούς της τηλεθέρμανσης, μία που διατρέχει όλη την διασταύρωση στον παράλληλο άξονα με την οδό Αναγεννήσεως και μία που ενώνεται με αυτή από την οδό Παπαφλέσσα. Μιλάμε για ένα σχήμα Τ στην ουσία. Η λογική επιτάσσει βέβαια να είχε σχήμα σταυρού αυτή η τομή αλλά η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να τερματίσει την διέλευση του αγωγού τηλεθέρμανσης της οδού Παπαφλέσσα στην διασταύρωση με την Αναγεννήσεως και να μην προχωρήσει έως την επόμενη διασταύρωση της Παπαφλέσσα με την οδό Σοφοκλή στην οποία βρίσκεται το 4ο Δημοτικό (να εξοπλίσει τουλάχιστον το σχολείο να μην χρεώνεται ο Δήμος και με δαπάνες για πετρέλαιο) τα σχολεία όμως όπως όλοι ξέρουμε ΔΕΝ ψηφίζουν.
    Συνεπώς κάθε τόσο είχαμε καθίζηση του εδάφους αλλά κι εμείς ως περίοικοι της περιοχής φανταζόμασταν το απλό, με τόοοσο σκάψιμο που έχει φάει η διασταύρωση λογικό ήταν κάθε τόσο να κάθεται το έδαφος, αμ δε.
    Γράφετε πως σε σχέση με προηγούμενες φορές αυτή την φορά ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα. Λάθος.
    Αυτή την φορά ήταν και η πρώτη που άνοιξε ένα τέτοιο "πηγάδι" στο σημείο, το οποίο αποκάλυψε και την πηγή του κακού.
    Και πριν ένα χρόνο που είχαν πλημυρίσει από τα λύματα οι οικίες περίοικων η δημοτική αρχή είχε ασχοληθεί σοβαρά και είχε επιστρατεύσει αποφρακτικά συνεργεία τα οποία δούλευαν επί δύο ημέρες καθαρίζοντας τους υπονόμους κτλ. Όλοι πίστευαν πως το πρόβλημα οφειλόταν σε βουλωμένο υπόνομο και αγωγούς αλλά τελικά δεν ήταν έτσι όπως αποκαλύφθηκε φέτος. Τα παραπάνω θα τα ξέρατε αν μπαίνατε στον κόπο να κάνετε ένα υποτυπώδες "ρεπορτάζ" αλλά δεν το κάνατε, το γιατί το ξέρετε μόνο εσείς, (εμείς μπορούμε μόνο να το φανταστούμε).
    Το πρόβλημα μάλλον οφειλόταν σε μια κακοτεχνία η οποία προσωπικά εικάζω πως έχει την ρίζα της πίσω στην δεκαετία του 80. Το σημείο έτσι λειτουργούσε ως βόθρος κάθε φορά που υπερχείλιζε ο υπόνομος διαβρώνοντας το έδαφος και φράζοντας τον υπόνομο και τους αγωγούς.
    Ειλικρινά δεν είχα σκοπό, ούτε όρεξη να γράψω το οτιδήποτε αλλά με ενοχλεί ιδιαίτερα η στάση ορισμένων, που την ίδια ώρα που κάποιοι συνδημότες μας ήταν επί 5 ημέρες μέσα σε έναν λάκκο πλάι σε λύματα από το πρωί έως αργά το απόγευμα (και μέσα στην βροχή ακόμη) πασχίζοντας να αποκαταστήσουν το πρόβλημα, αυτοί κοιτούσαν να ασκήσουν κριτική εκ του ασφαλούς κατά πάντων. Επίσης την ίδια ώρα που κάποιοι συνδημότες μας καθάριζαν τα σπίτια τους από τα λύματα, κάποιοι "έξυπνοι" είδαν το θέμα ως ευκαιρία για να γράψουν ανώνυμα (όπως πάντα) και να κάνουν πλακίτσα.
    Κακώς ο Δήμαρχος ήταν στο σημείο με τις ώρες, η δουλειά και ο ρόλος του κάθε Δημάρχου δεν είναι αυτός αλλά δυστυχώς εκεί έχει οδηγήσει τα πράγματα ο λαϊκισμός ορισμένων σε αυτήν την πόλη. Αφού οι Νεάντερνταλ της Μεγαλόπολης είναι κολλημένοι στον μεσαίωνα και έχουν μείνει με την εντύπωση πως ο Δήμαρχος ενός Καλλικρατικού Δήμου έχει τον ίδιο ακριβώς ρόλο με τον πρόεδρο της κοινότητας τον οποίο στα τότε χρόνια σήκωναν από το κρεβάτι τα ξημερώματα για να τους ξεγεννήσει τα γελάδια, ο Δήμαρχος είναι αναγκασμένος να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που πρέπει. Με αυτά τα μυαλά αν δει ο τόπος προκοπή να μου τρυπήσετε την μύτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω απολυτα, εχει απογινει η κατασταση, παντου ημιμαθεια κι ερασιτεχνισμος απο καποιους δηθεν επαγγελματιες. Οι περισσοτεροι εδω ξερουν και κανουν τα παντα, εχουν αποψη για ολα, το παιζουν large. Πουθενα ανθρωπισμος και συζητησεις επιπεδου, μονο λαικισμος... Εχουν κολλησει 20 χρονια πισω, τους χρειαζεται λιγο διαβασμα, ενασχοληση με τις τεχνες εστω ενα ταξιδι στην Ευρωπη, μπας και ξυπνησουν...

      Διαγραφή
  2. Β μέρος

    Με τα ερωτήματα που θέτετε κυρία Δημητρακοπούλου στο τέλος μου δίνετε την εντύπωση πως εθελοτυφλείτε και περί άλλων τυρβάζετε.
    Μετά από τα "αποκαλυπτήρια" στην διασταύρωση των οδών Παπαφλέσσα και Αναγεννήσεως και σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα προβλήματα προέκυπταν όταν είχαμε βροχοπτώσεις (συν το γεγονός πως και άλλοι υπόνομοι της πόλης βρέθηκαν να είναι γεμάτοι και φρακαρισμένοι) τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν είναι άλλα και αφορούν πολλούς και ειδικά όσους κατά το παρελθόν είχαν καταπιαστεί με έργα που αφορούσαν το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης. Συνεπώς τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής. Είναι κατάλληλα δομημένο το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης; Τι είδους δίκτυο έχουμε στην Μεγαλόπολη, παντορροϊκό, χωριστικό ή έναν αχταρμά μεταξύ αυτών των δύο; Αν έχουμε αποκλειστικά παντορροϊκό (που μάλλον αυτό έχουμε για να μετατρέπονται σε σιντριβάνια οι λεκάνες σπιτιών όταν βρέχει και το δίκτυο φρακάρει) τότε καληνύχτα. Πρέπει να ανατρέξουμε στις παλιές κατατεθειμένες μελέτες (αν υπάρχουν) για να δούμε εάν το δίκτυο είναι κατάλληλα κατασκευασμένο ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει αλλά και πάλι, με το πάρτι που γινόταν πίσω στις "χρυσές εποχές" είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτά που αναγράφονταν στην μελέτη γίνονταν και στην πράξη. Επίσης προκύπτει σε αυτή την εκδοχή και ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που είναι το πώς πήγαν κάποιοι και κούμπωσαν εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού σε ένα παντορροϊκό δίκτυο και κατά πόσο αυτή πληροί τις προδιαγραφές ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε περιπτώσεις που ο όγκος των λυμάτων είναι πολύ μεγάλος; Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης είναι αδύνατον ο βιολογικός να ανταπεξέλθει και να επεξεργαστεί τον τεράστιο όγκο ομβρίων και ακαθάρτων λυμάτων συνεπώς ανοίγουμε τον αγωγό bypass και τα πετάμε όλα στον Αλφειό όταν βρέχει; Προβλέπω καμπάνες και πρόστιμα στο μέλλον αν είναι έτσι. Αν πάλι το δίκτυο είναι ένας αχταρμάς χωριστικού (αλλιώς δεν εξηγούνται τέτοια φαινόμενα ή αχταρμά χωριστικού έχουμε ή παντορροϊκό) είναι απολύτως λογικό να έχουμε στα σπίτια λεκάνες σιντριβάνια και ιπτάμενα καπάκια υπονόμων στους δρόμους όταν βρέχει και φράζουν υπόνομοι και αγωγοί καθώς η αρχή του Daniel Bernoulli είναι αμείλικτη. Είναι επίσης σε μια τέτοια περίπτωση ηλίου φαεινότερο πως προηγούμενες δημοτικές αρχές έκαναν πάρτι και αλχημείες κουμπώνοντας αποχετεύσεις σπιτιών σε υπονόμους του δικτύου ομβρίων λυμάτων ή φρεάτια ομβρίων σε υπονόμους του δικτύου ακαθάρτων.
    Άρα το πρόβλημα θα κάνει ξανά την επανεμφάνισή του την επόμενη φορά που για τον χ,ψ λόγο κάποιος αγωγός ή υπόνομος φρακάρει, μπορεί όχι σε αυτή την περιοχή, μπορεί σε κάποια άλλη με αντίστοιχα θέματα.. Αυτό που έχει λυθεί σίγουρα είναι το θέμα με την καθίζηση του οδοστρώματος στην συγκεκριμένη διασταύρωση.
    Τώρα για όσους αναρωτιούνται γιατί παλιά δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο παρά την κακοτεχνία, τους πέρασε αλήθεια από το μυαλό πως παλιά δεν υπήρχε στην κεντρική απόληξη του δικτύου μια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού;
    Τα παραπάνω ερωτήματα - απορίες μάλλον θα είχαν απαντηθεί εάν στον Δήμο Μεγαλόπολης είχε συσταθεί μια δημόσια επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης ΑΛΛΑ ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει έλλειμμα προσωπικού, συνεπώς πως να συσταθεί κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχει το προσωπικό για να το στελεχώσει;
    Ορίστε εξισώσεις για γερούς λύτες. Για όσους λοιπόν λιγουρεύονται δημαρχιλίκια αυτές τις εποχές (δεν είναι τώρα πια ούτε δεκαετία 80, ούτε η περίοδος 90 με 2005, που έτρεχε το δανεικό-πλασματικό χρήμα ποτάμι, πάνε αυτά) να τι ζητήματα έχουν να αντιμετωπίσουν (συν πολλά πολλά ακόμη) στην πράξη, όχι από τον καναπέ με θεωρία και αμπελοφιλοσοφίες και να βρίσκονται παράλληλα καθημερινά αντιμέτωποι με τον λαϊκισμό ορισμένων εξυπνάκηδων . Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται όπως λέει και ο λαός.
    Χαιρετίσματα.

    Ο πάντα με ονοματεπώνυμο Χρήστος Στασινόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β μέρος
    Με τα ερωτήματα που θέτετε κυρία Δημητρακοπούλου στο τέλος μου δίνετε την εντύπωση πως εθελοτυφλείτε και περί άλλων τυρβάζετε.
    Μετά από τα "αποκαλυπτήρια" στην διασταύρωση των οδών Παπαφλέσσα και Αναγεννήσεως και σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα προβλήματα προέκυπταν όταν είχαμε βροχοπτώσεις (συν το γεγονός πως και άλλοι υπόνομοι της πόλης βρέθηκαν να είναι γεμάτοι και φρακαρισμένοι) τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν είναι άλλα και αφορούν πολλούς και ειδικά όσους κατά το παρελθόν είχαν καταπιαστεί με έργα που αφορούσαν το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης. Συνεπώς τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής. Είναι κατάλληλα δομημένο το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης; Τι είδους δίκτυο έχουμε στην Μεγαλόπολη, παντορροϊκό, χωριστικό ή έναν αχταρμά μεταξύ αυτών των δύο; Αν έχουμε αποκλειστικά παντορροϊκό (που μάλλον αυτό έχουμε για να μετατρέπονται σε σιντριβάνια οι λεκάνες σπιτιών όταν βρέχει και το δίκτυο φρακάρει) τότε καληνύχτα. Πρέπει να ανατρέξουμε στις παλιές κατατεθειμένες μελέτες (αν υπάρχουν) για να δούμε εάν το δίκτυο είναι κατάλληλα κατασκευασμένο ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει αλλά και πάλι, με το πάρτι που γινόταν πίσω στις "χρυσές εποχές" είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτά που αναγράφονταν στην μελέτη γίνονταν και στην πράξη. Επίσης προκύπτει σε αυτή την εκδοχή και ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που είναι το πώς πήγαν κάποιοι και κούμπωσαν εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού σε ένα παντορροϊκό δίκτυο και κατά πόσο αυτή πληροί τις προδιαγραφές ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε περιπτώσεις που ο όγκος των λυμάτων είναι πολύ μεγάλος; Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης είναι αδύνατον ο βιολογικός να ανταπεξέλθει και να επεξεργαστεί τον τεράστιο όγκο ομβρίων και ακαθάρτων λυμάτων συνεπώς ανοίγουμε τον αγωγό bypass και τα πετάμε όλα στον Αλφειό όταν βρέχει; Προβλέπω καμπάνες και πρόστιμα στο μέλλον αν είναι έτσι. Αν πάλι το δίκτυο είναι ένας αχταρμάς χωριστικού (αλλιώς δεν εξηγούνται τέτοια φαινόμενα ή αχταρμά χωριστικού έχουμε ή παντορροϊκό) είναι απολύτως λογικό να έχουμε στα σπίτια λεκάνες σιντριβάνια και ιπτάμενα καπάκια υπονόμων στους δρόμους όταν βρέχει και φράζουν υπόνομοι και αγωγοί καθώς η αρχή του Daniel Bernoulli είναι αμείλικτη. Είναι επίσης σε μια τέτοια περίπτωση ηλίου φαεινότερο πως προηγούμενες δημοτικές αρχές έκαναν πάρτι και αλχημείες κουμπώνοντας αποχετεύσεις σπιτιών σε υπονόμους του δικτύου ομβρίων λυμάτων ή φρεάτια ομβρίων σε υπονόμους του δικτύου ακαθάρτων.
    Άρα το πρόβλημα θα κάνει ξανά την επανεμφάνισή του την επόμενη φορά που για τον χ,ψ λόγο κάποιος αγωγός ή υπόνομος φρακάρει, μπορεί όχι σε αυτή την περιοχή, μπορεί σε κάποια άλλη με αντίστοιχα θέματα.. Αυτό που έχει λυθεί σίγουρα είναι το θέμα με την καθίζηση του οδοστρώματος στην συγκεκριμένη διασταύρωση.
    Τώρα για όσους αναρωτιούνται γιατί παλιά δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο παρά την κακοτεχνία, τους πέρασε αλήθεια από το μυαλό πως παλιά δεν υπήρχε στην κεντρική απόληξη του δικτύου μια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού;
    Τα παραπάνω ερωτήματα - απορίες μάλλον θα είχαν απαντηθεί εάν στον Δήμο Μεγαλόπολης είχε συσταθεί μια δημόσια επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης ΑΛΛΑ ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει έλλειμμα προσωπικού, συνεπώς πως να συσταθεί κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχει το προσωπικό για να το στελεχώσει;
    Ορίστε εξισώσεις για γερούς λύτες. Για όσους λοιπόν λιγουρεύονται δημαρχιλίκια αυτές τις εποχές (δεν είναι τώρα πια ούτε δεκαετία 80, ούτε η περίοδος 90 με 2005, που έτρεχε το δανεικό-πλασματικό χρήμα ποτάμι, πάνε αυτά) να τι ζητήματα έχουν να αντιμετωπίσουν (συν πολλά πολλά ακόμη) στην πράξη, όχι από τον καναπέ με θεωρία και αμπελοφιλοσοφίες και να βρίσκονται παράλληλα καθημερινά αντιμέτωποι με τον λαϊκισμό ορισμένων εξυπνάκηδων . Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται όπως λέει και ο λαός.
    Χαιρετίσματα.

    Ο πάντα με ονοματεπώνυμο Χρήστος Στασινόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κε Στασινόπουλε το σχόλιό σας είναι κουραστικο θα μπορούσε να ήταν ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σχολιασμός μου α) δεν υποχρεώνει κανέναν να τον διαβάσει, β) γράφτηκε με αφορμή το παρόν άρθρο και γ) αν είχε γραφτεί ως ξεχωριστή ανάρτηση αντί σχολιασμού ποια ακριβώς θα ήταν η διαφορά; Τότε θα ήταν λιγότερο κουραστικός; Όχι. Η παρότρυνσή σας δεν στέκει.
      Από εκεί και πέρα είμαι ανοιχτός σε διάλογο για ότι αφορά το περιεχόμενο του σχολιασμού μου (παρατηρήσεις, διαφωνίες κτλ.), αρκεί τα σχόλια να συνοδεύονται με το αντίστοιχο ονοματεπώνυμο των συντακτών τους. Κουβέντα - διάλογο με άτομα που αποκρύπτουν την ταυτότητά τους εγώ ΔΕΝ πρόκειται να κάνω. Ευχαριστώ!

      Χρήστος Στασινόπουλος

      Διαγραφή
  5. Simfono apolita se oti eipe o xristos,einai sostos kai psagmenos!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog