Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οικολόγοι Πράσινοι: Η πόρτα εισόδου των μεταλλαγμένων στην Ε.Ε. πρέπει να κλείσει οριστικά


Στις 14 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν το νέο καθεστώς, καθώς θα επαναφέρει σε εθνικό επίπεδο τις αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ, αντί να επιβάλλει στην Ε.Ε. τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου.

Ως συνέχεια αυτού δόθηκε την περασμένη Παρασκευή από την κομισιόν το πράσινο φως για την εισαγωγή και κυκλοφορία 19 μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έντεκα παράγονται από την αμερικάνικη πολυεθνική Monsanto και τα υπόλοιπα οκτώ από την αμερικάνικη Dupont και τις γερμανικές Bayer και BASF.

Ο δύο παραπάνω αποφάσεις καθιστούν τα κράτη μέλη περισσότερο ευάλωτα από ποτέ στις νομικές πιέσεις και διεκδικήσεις των πολυεθνικών εταιριών βιοτεχνολογίας που διακινούν και παράγουν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Παράλληλα καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος της διακίνησης και κατανάλωσης των προϊόντων αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αρχής της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων εντός αυτής.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
"Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία λαμβάνεται παραδόξως παράλληλα με τις εν κρυπτώ διαβουλεύσεις σχετικά με την υπογραφή της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP) μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.. Η απόφαση αυτή αποτελεί την απαρχή για ένα κύμα εισαγωγών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων το οποίο πρέπει να ανακοπεί. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης ΓΤΟ και η χώρα μας να παραμείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα"


Περισσότερες πληροφορίες: 6974459589

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog