Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΔΕΗ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την νέα μονάδα



Της Μανταλένας Πίου


Kανονικά συνεχίζονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπως αποφάσισε (πριν λίγες μέρες) το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο δεν έκανε δεκτή πρόταση για ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που έχουν προκριθεί μετά την τεχνική αξιολόγηση, της ΜΕΤΚΑ- General Electric και της Ansaldo - όμιλος Κοπελούζου θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως γνωστόν, ο όμιλος Κοπελούζου έστειλε επιστολή στη ΔΕΗ με την οποία ζητούσε την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με το επιχείρημα ότι η υποβολή νέων προσφορών θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ.


ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Την έντονη αντίθεσή της στην ακύρωση του διαγωνισμού της Μεγαλόπολης είχε εκφράσει και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, καθώς μία ακόμα καθυστέρηση κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις νέες μονάδες που έχουν εξαγγελθεί είτε έχουν βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων, είτε απειλούνται με ματαίωση.

Η μονάδα της Μεγαλόπολης θα έχει ισχύ 750-835 MW και θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί με αγωγό που θα κατασκευαστεί. Η επιχείρηση θεωρεί ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί εγκαίρως, ώστε να μη χρειαστεί η ΔΕΗ να πληρώνει ρήτρες στον ανάδοχο, σε περίπτωση που η μονάδα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον αγωγό.

Μετά από αίτημα εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, οι οποίοι ζήτησαν λεπτομερέστερη ενημέρωση, αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση το θέμα της παραπομπής στη Διαιτησία της υπόθεσης με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, που από τον Ιούλιο του 2008 αρνείται να καταβάλει την αύξηση 10% στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος.


Συνυποσχετικό
Η ΔΕΗ και η ΑτΕ έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή στη διαιτησία της υπόθεσης. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑτΕ εξόφλησε τις οφειλές της προς της ΔΕΗ, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ, που είχαν συσσωρευτεί από τον Φεβρουάριο, όταν η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει τους συνολικούς λογαριασμούς ρεύματος.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΔΕΗ εξέλεξε τους κ.κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη οικονομολόγο -επιχειρηματία και Ιωάννη Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Ventures ως μη εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ., στη θέση των κ.κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου και Γιώργου Σφακιανάκη που παραιτήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog