Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

Για την τροποποίηση του νόμου σχετικά με την αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας προς τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κούσελα.

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

Κύριοι Υφυπουργοί,
Σε συνέχεια των επιστολών των συναδέλφων Προέδρων των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Ηλείας, κ.κ. Γ. Καραμπάτου και Α. Αγγελόπουλου, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με την οποία εκφράζουμε την απόλυτη συμφωνία μας στα όσα περιλαμβάνονται στις εν λόγω επιστολές σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών.
Όπως αναφέρεται και στις επιστολές των συναδέλφων, τα μέτρα που λήφθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών είχαν κάποια θετική επίδραση στην κατάσταση ανάγκης που βρίσκονταν τη χρονική εκείνη στιγμή.
Μεταξύ των συγκεκριμένων μέτρων ήταν και η χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) προσαυξημένο κατά 70%, πλέον εισφοράς 0,6 % του Ν.128. Ωστόσο, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα κοντά στο 5%, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο περίπου 8,8%.
Όμως η οικονομική κρίση που επακολούθησε και η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, καθιστούν δυσβάστακτο το βάρος των δανείων και περιορίζουν δραματικά τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.
Επικροτούμε λοιπόν και στηρίζουμε την πρόταση των συναδέλφων για την τροποποίηση του νόμου για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Ευρωζώνης.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά την πρόταση μας δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις-μέλη μας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog