Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πρώτα ληξιαρχική πράξη θανάτου και μετά ταφή του νεκρού ειδάλλως ποινική δίωξη!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑΝΑΣΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί να είναι υπερβολική η φράση «ούτε να πεθάνει κανείς δεν μπορεί!», όμως από προχθές δεν είναι καθόλου υπερβολή ο ισχυρισμός ότι «ούτε να ταφεί κανείς δεν μπορεί»…


Όπως ενημέρωσε το μεσημέρι ο αρμόδιος για τα διοικητικά αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Ηλιόπουλος, από τις 8 Μάη η ληξιαρχική πράξη θανάτου πρέπει να προηγείται της ταφής, διαφορετικά, σε περίπτωση δηλαδή που γίνει ενταφιασμός χωρίς να προηγηθεί η έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, θα επιβάλλεται πρόστιμο, θα καταλογίζεται ποινική ευθύνη, ενώ για την εκ των υστέρων έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θα απαιτείται δικαστική απόφαση!
Αυτά προβλέπονται στο νέο νόμο, ο οποίος προφανώς βάζει αυτούς τους όρους προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο της καταβολής συντάξεων σε πεθαμένους…
Ο κ. Ηλιόπουλος ανακοίνωσε ότι με τις αλλαγές αυτές καθίσταται αναγκαία η παροχή των υπηρεσιών του Ληξίαρχου 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Ληξίαρχος θα ενημερώνεται για το θάνατο, προκειμένου να εκδώσει τη ληξιαρχική πράξη, είτε από τις εκκλησιαστικές αρχές είτε από τα γραφεία τελετών είτε από το Νοσοκομείο ή τις ιδιωτικές κλινικές, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τους προέδρους και τους εκπροσώπους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Καλαμάτας έχει ξεκινήσει να ενημερώνει όλους τους παραπάνω φορείς.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι στο εξής οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δεν είναι αρμόδιοι για τη σύνταξη και χορήγηση αδειών ταφής.
Επίσης, με το νέο νόμο για τη σύνταξη ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου απαιτούνται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Οι γάμοι πρέπει να δηλώνονται εντός 40 ημερών από την τέλεσή τους, οι γεννήσεις εντός 10 ημερών και οι υπόλοιπες μεταβολές εντός ενός μήνα. Όταν δεν τηρούνται αυτές οι προθεσμίες θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ εάν οι δηλώσεις γίνονται τρεις μήνες μετά τότε το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται στα 300 ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε ενιαία βάση δεδομένων, όπου θα τυγχάνουν επεξεργασίας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΕΟΠΥΥ και άλλες υπηρεσίες.

Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog