Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Χελώνες caretta - caretta στην Αρκαδία!!!

Είναι γεγονός!!!
Χελώνες caretta - caretta στο Παράλιο Άστρος,
στην Κυνουρία στο νομό Αρκαδίας.
Ένας καλός οιωνός και για το περιβάλλον
και για την ανάπτυξη της περιοχής.

--------------------------------------------------------------------
Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν σχετικά δελτία τύπου:

«Φωλιές Caretta caretta στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας»

Τα τελευταία καλοκαίρια φτάνουν συνεχώς πληροφορίες ότι στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, στην ανατολική Πελοπόννησο, παρατηρείται σποραδική φωλεοποίηση θαλασσίων χελωνών Caretta caretta.
Για αυτό το λόγο, την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009, εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Θαλασσίων Χελωνών (ΑΡΧΕΛΩΝ) και του Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών της Μεσογείου (MEDASSET) επισκέφτηκε την παράλια περιοχή του Άστρους Κυνουρίας προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν φωλιές θαλασσίων χελωνών Caretta caretta και να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, το Δήμο και το Λιμεναρχείο της περιοχής.
Υπάλληλος του Δήμου που βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να καθαρίσει την παραλία αλλά και επαγγελματίας ψαράς της περιοχής, ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο των δύο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για τα σημεία εκείνα στα οποία παρατήρησαν χνάρια και φωλιές. Συνολικά καταμετρήθηκαν 4 χνάρια και 2 φωλιές οι οποίες ήταν και οι δύο μερικώς θηρευμένες, πιθανώς από τσακάλι, ενώ η μία, βάση τα λεγόμενα των επαγγελματιών της περιοχής, είχε μαρκαριστεί από εργαζόμενους της Λιμενικής Αρχής προκειμένου να προστατευτεί.
Παρόλη την ευσυνειδησία του υπαλλήλου του Δήμου, το ΜΕDASSET και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προειδοποιούν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή του Δήμου σε ότι αφορά στον καθαρισμό της παραλίας και τις περιόδους που αυτός διενεργείται. Κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν σε παραλίες που παρατηρείται ωοτοκία θαλασσίων χελωνών, ο καθαρισμός με τροχοφόρα βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τις φωλιές υπό εκκόλαψη αφού μπορεί να καταστραφούν.

Τέτοια παραδείγματα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής που δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το άμεσο φυσικό τους περιβάλλον χρειάζεται να ακολουθηθούν με συνέπεια τόσο από το Λιμεναρχείο όσο και το Δήμο της περιοχής. O ΑΡΧΕΛΩΝ και το MEDASSET προτείνουν στο Δήμο να τοποθετήσει μια πινακίδα στην παραλία που να ενημερώνει τους λουόμενους ότι στη Νότια παραλία του Β. Άστρους παρατηρείται σποραδική φωλεοποίηση αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευθούν οι φωλιές. Tο MEDASSET και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, θα βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση και συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog