Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΥΤΙΝΑΣ

Α. Ιστορική αναδρομή. Η Δημοτική Ενότητα Βυτίνας είναι μια κοινότητα  συνδεδεμένων χωριών μέσα στο δήμο Γορτυνίας, στους πρόποδες του θεαματικού Μαίναλου. Κατά τα τελευταία  χρόνια, η περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά. Είναι μια ελκυστική τουριστική περιοχή όχι μόνον για τους κατοίκους της Αρκαδίας, αλλά και για τους επισκέπτες από πολλά μέρη της Πελλοπονήσου, της Αθήνας και ακόμη βορειότερα.

Οι παγκοσμίως επερχόμενες περιβαλλοντικές αλλαγές και οι υπάρχουσες αδυναμίες  της τοπικής κοινωνίας που οδηγούν με μεγάλη πιθανότητα σε ανακοπή της ανάπτυξης, οδήγησαν τον  Τάκη Καψάλη, τον Ιανουάριο του 2011,  στην υιοθέτηση  και  δρομολόγηση προσέγγισης  που τεκμηριωμένα οδηγεί σε εκπόνηση σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης  της περιοχής. Έκτοτε, η κίνηση αυτή, με υπομονή και επιμονή βρήκε το κατάλληλο έδαφος, πήρε διαστάσεις και μαζί με μία μεγάλη ομάδα προβληματιζόμενων δημοτών ως προς τη μελλοντική βιωσιμότητα της τοπικής τους κοινωνίας, δημιουργήσαμε το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης.  Σχεδιάζουμε μία πιο Βιώσιμη  Δημοτική Ενότητα Βυτίνας. Όπως  την ονειρευόμαστε  να είναι σε είκοση χρόνια απο σήμερα. Για να  βελτιώσουμε τη ποιότητας της ζωής των κατοίκων της και εξασφαλίσουμε την  μακροπρόθεσμη ευημερία τους. Η προσεγγισή που ακολουθεί ο σχεδιασμός    εξασφαλίζει ότι η λήψη αποφάσεων και ο καθορισμός βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων και  δράσεων, διενεργείται με την απόλυτη συμμετοχή των δημοτών και σε αρμονία με τις διεθνώς παραδεκτές αρχές βιωσιμότητας.

Καταγράφουμε και αναλύουμε  τα ενδιαφέροντα  των ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας. Το τι  βλέπουν για το μέλλον και τι ανησυχίες μπορεί να έχουν, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τις αξίες αυτής της κοινωνίας.
Ο σχεδιασμός αυτός(Β – 2040)  έχει τις εξής φάσεις:

1.    Δημιουργία ομάδας δράσης εθελοντών
2.    Υιοθέτηση κοινού οράματος (συζητήσεις, ερωτηματολόγιο, ανάλυση απαντήσεων, σύνθεση)
3.    Τοποθέτηση στόχων που ικανοποιούν το όραμα (συζητήσεις, ερωτηματολόγιο, ανάλυση, σύνθεση)
4.    Ανεύρεση στρατηγικών με τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι
5.    Σχέδιο δράσης (προτεραιότητες, χρηματοδοτήσεις, κλπ)
6.    Συνεχής αξιολόγηση αποτελεσμάτων και βελτιωτικές κινήσεις

Βρισκόμαστε στη φάση (2) και πολύ σύντομα, θα είμαστε η πρώτη τοπική κοινωνία στην Ελλάδα που θα έχει δημιουργήσει η ίδια το κοινό της  όραμα για το μέλλον. Εμείς, όχι κάποιος άλλος. Αυτό θα είναι και η αρχή της αλλαγής μας. Με πρώτο της χαρακτηριστικό την πρόδραση.  Αναγκαίο στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης που επιχειρούμε.
Β. Η ημερίδα. Η εντυπωσιακή προσέλευση των τοπικών επιχειρηματιών και η ποιότητα της συζήτησης  που πραγματοποιήθηκε στο τέλος των παρουσιάσεων, ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα των ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου για την μεγάλη αλλαγή της τοπικής κοινωνίας. Να μπορεί να σχεδιάσει  η ίδια το βιώσιμο μέλλον της. 
Ο Κος Καψάλης ανέδειξε την αναγκαιότητα σχεδιασμού με όρους μέλλοντος και όχι όρους παρόντος, την αναγκαιότητα σχεδιασμού μίας βιώσιμης ανάπτυξης. Για να  επιτύχουμε αυτό πρέπει να είμαστε διατεθημένοι να αλλάξουμε, να γίνουμε προδραστικοί και να στηριχθούμε ο ένας στον άλλον. Πρέπει να θέλουμε να εξασφαλίσουμε την υπαρξή μας και αύριο και μάλιστα ακόμη καλύτερα.

Ακολούθησε σύντομη ανασκόπηση των βημάτων που απαιτεί το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που ήδη ακολουθείται και έχει δημοσιοποιηθεί  επανηλειμένως με το τίτλο Βυτίνα: ο δρόμος του μέλλοντος (Β – 2040).
Εν συνεχεία τρεις τοπικοί, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, Κος Μ. Παπαβασιλείου, Κος Π. Παναγόπουλος και Κα Σ. Τρυφωνοπούλου εξέθεσαν, επνευσμένα, τις απόψεις τους για την ανάγκη της υιοθέτησης κοινού οράματος, την ανάγκη κοινής και συντεταγμένης προσπάθειας και εθελοντικής προσφοράς όλων και την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας της τοπικής κοινωνίας. Ο Κος Παπαβασιλείου μάλιστα προσέφερε σημαντική υλική βοήθεια για την επίτευξη του φιλόδοξου σχεδίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κατά το τελευταίο μέρος της ημερίδας, ο Κος Καψάλης αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου της δημιουργίας Πληροφοριακού Κέντρου Επισκεπτών στη Βυτίνα που έχει σχεδιάσει και προσπαθεί να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ενός έργου που τόσο έχει ανάγκη ο τουριστικός προορισμός ΒΥΤΙΝΑ και την αναγκαιότητα του οποίου αναγνωρίζουν άπαντες οι δημότες. Η κοινή απαίτηση των συμμετεχόντων στην ημερίδα ήταν να τοποθετηθεί το Πληροφοριακό κέντρο Επισκεπτών σε κεντρικό σημείο της Βυτίνας, με τις διαστάσεις που υποδεικνύει το αρχιτεκτονικό σχέδιο και όχι στην άκρη της Βυτίνας και μάλιστα με διαστάσεις που δεν εξυπηρετούν τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους επισκέπτες, όπως το τοπικό συμβούλιο προτείνει. Παράμετροι όπως συνήθειες περιπάτου επισκεπτών, καιρικές συνθήκες, αίσθημα ασφαλείας για τους εθελοντές που εξυπηρετούν τους επισκέπτες, μεταφορικό μέσον αφίξεως επισκεπτών, ηλικία επισκεπτών, πυκνότης περιπατητών, προ-κρατήσεις ξενοδοχείων, «ζωντάνια» περιβάλλοντος χώρου, εξάρτηση επισκεψιμότητας απο το σημείο εισόδου στη Βυτίνα και τόσα άλλα, είναι καθοριστικά στην επιλογή της θέσης.  Όσον αφορά το μέγεθος,  η ύπαρξη του ανοικτού , σκεπασμένου εξωτερικού χώρου που διακρίνεται στη φωτορεαλιστική απεικόνειση που επιδείχθηκε, εξυπηρετεί την ανάγκη του επισκέπτη να συμβουλευτεί με ασφάλεια και άνεση τους χάρτες και γενικά τις πληροφορίες που παρέλαβε ή που αναρτώνται σε αυτό το χώρο. Ο Κος Θ. Κουρεμένος του 1033 έχει προτείνει μάλιστα και καλωσόρισμα του επισκέπτη με ένα ποτήρι ρακί σε αυτό το χώρο.

Επιτροπή από τους παρόντες επιχειρηματίες ανάλαβε να διερευνήσει και τις απόψεις των συναδέλφων τους επιχειρηματιών της περιοχής ως προς τη θέση τοποθέτησης του κέντρου επισκεπτών  αφ’ενός, αφ’ετέρου δε να οργανώσει και καθιερώσει με την συνεργασία του συνδέσμου και των άλλων τοπικών ομίλων, τις Βραδυές Βυτίνας, εκδήλωση που θα αποτελεί  σημαντική συνιστώσα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.   Οι Βραδυές Βυτίνας,  είναι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε καθορισμένο χρόνο κάθε έτος (πχ, το τελευταίο Σαβ/κο του Σεπτέμβρη), που περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις σε εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία κλπ, μουσικά συγκροτήματα, χορευτικά συγκροτήματα, με σκοπό την προώθηση της Βυτίνας σαν  ΤΟΝ τόπο προορισμού τουριστών για όλο το έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog