Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επιμελητήριο Αρκαδίας: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης για την αναστολή των δόσεων του 2012 για τα πυρόπληκτα δάνεια χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε απόφασή σας σχετικά με τη δυνατότητα αναστολής  στην καταβολή των δόσεων που οφείλουν στα πιστωτικά ιδρύματα για το διάστημα από 01/01/2012 έως και 31/12/2012 οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Η απόφαση αφορά όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 36579/Β1666/27-8-2007, και δεν έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτή η απόφαση έρχεται σε δικαίωση των αιτημάτων μας για αναστολή και των μη εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων και δίνει μία μικρή ανάσα σε όλους μας.
Δυστυχώς, από τις 28/12/2012, οπότε και ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχει αποσταλεί στα τραπεζικά ιδρύματα ούτε η απόφαση ούτε κάποια σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή της, παρόλο που προβλέπεται η υποβολή των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων μέχρι τις 28/02/2013. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, θέτουμε όμως τα εξής ερωτήματα - προβληματισμούς σχετικά με την εφαρμογή της, καθώς στο παρελθόν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία στην εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων:

1. Τι θα γίνει με τις ήδη καταβεβλημένες δόσεις από τους δανειολήπτες; Θα πρέπει να «τιμωρηθούν» οι συνεπείς δανειολήπτες χάνοντας τη δυνατότητα να κάνουν και αυτοί χρήση της αναστολής;
         
2. Τι θα γίνει με τις αυτόματες αναλήψεις που κάνουν οι τράπεζες μέσα από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων χωρίς τη συγκατάθεση των επιχειρηματιών; Παρότι έχει εκδοθεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου, λόγω μη ενημέρωσης των τραπεζών, γίνονται αυτόματες αναλήψεις των δόσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

            3. Υπάρχουν δανειολήπτες που εντός του 2012 συνταξιοδοτήθηκαν ή έκλεισαν την επιχείρησή τους, πολλοί λόγω της κρίσης. Οι εν λόγω επιχειρηματίες θα μπορούν να κάνουν χρήση της ευεργετικής αυτής διάταξης, παρόλο που δεν είναι πλέον ενεργοί, για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν λάβει κατά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα;

            4. Θα συνεχίσει η επιδότηση των τόκων με 50% από το Ελληνικό Δημόσιο για τα ρυθμιζόμενα δάνεια; Οι τράπεζες, αν και ακόμα δεν έχουν τη σχετική απόφαση, σπεύδουν να ερμηνεύσουν την διάταξη «Οι τόκοι του χρονικού διαστήματος της αναστολής, βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες», ως κατάργηση της επιδότησης των τόκων σε ποσοστό 50% από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εννοεί κάτι τέτοιο η απόφαση. Η έννοια της διάταξης είναι ότι, κατά τη διάρκεια της αναστολής καταβολής των δόσεων του οφειλόμενου κεφαλαίου, εξακολουθούν να καταβάλονται οι σχετικοί τόκοι του δανείου, όπως όμως αυτοί είχαν συμφωνηθεί στη σχετική δανειακή σύμβαση και όχι αυξημένοι λόγω απώλειας της επιδότησης του Ελληνικού Δημοσίου!

Θεωρούμε ότι η σαφής απάντηση των ανωτέρω ερωτημάτων, καθώς και όποιων άλλων τυχόν προκύψουν κατά την εφαρμογή της απόφασης, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ κρίσιμη για να διαπιστώσουμε εάν η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να εξυπηρετήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, όπως κρίσιμη είναι και η παροχή οδηγιών προς τις τράπεζες για την εφαρμογή της με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατό. Γι’ αυτό ζητούμε και τη δική σας συνδρομή στην προσπάθεια αυτή, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση της τοπικής, και όχι μόνο, επιχειρηματικότητας.

Με την ευκαιρία μάλιστα της παρούσας επιστολής, θα ήθελα να σας ζητήσω να μας δώσετε την ευκαιρία να σας παραθέσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με το θέμα των δανείων των πυρόπληκτων νομών και εκ του σύνεγγυς, σε μία συνάντηση με όλους τους Προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών.

Εν αναμονή της θετικής σας ανταπόκρισης στα ανωτέρω αιτήματά μας.
         
Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας και πατήστε "Δημοσίευση σχολίου" παρακάτω. Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω στο blog ακολουθήστε τον σύνδεσμο.
<<Επιστροφή στο blog